Brokuł to warzywo niepospolite. Co dziwne, lubiane stosunkowo często nawet przez dzieci. Bardzo wdzięczne do przygotowania. Smakuje na surowo, może być gotowany, pieczony. Możemy z niego zrobić zarówno treściwą zupę jak i przygotować drugie danie czy przystawkę.
Dlaczego warto jeść brokuły? To bogate źródło sulforafanu, przeciwutleniacza odpowiadającego za zwalczanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie raka. Co ważne, najlepiej przyrządzać brokuły na parze, gdyż przyrządzane w zbyt wysokiej temperaturze, przez zbyt długi czas, tracą swoje cenne właściwości.
Aby wspomóc działanie antynowotworowe brokułów, zaleca się ich jedzenie z pomidorami lub warzywami kapustnymi czy rzodkiewkami.
Dzisiaj u nas gotowane na parze brokuły, z lekkim sosem czosnkowym. Jeśli jesteś na diecie, to doskonałe danie dla Ciebie. Oczywiście, sos na bazie jogurtu jest lekki i ma delikatny smak. Jeśli mają go jeść panowie, polecam dodać 1 łyżkę majonezu lub choćby śmietany, dla podkręcenia intensywności smaku sosu.
Składniki
- 1 brokuł
- mały kubek gęstego jogurtu naturalnego
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu
- szczypta kurkumy i imbiru
- 2 ząbki czosnku
Instrukcje
- Brokuł gotujemy na parze.
- Jogurt mieszamy z przyprawami, dodajemy przeciśnięty czosnek.
- Podajemy brokuły polane sosem jogurtowym.