Majeranek
Majeranek zwany również kiełbaśnikiem czy majeranem, to bardzo popularna w kuchni polskiej przyprawa. Raz, na targu byłam świadkiem rozmowy obcokrajowców szukających typowo polskiej przyprawy. Sprzedający wskazał właśnie na majeranek. Tymczasem majeranek pochodzi z rejonu Basenu Morza Śródziemnego i jest stosowany w wielu kuchniach świata. Jest kuzynem oregano, z którym często bywa mylony.
Majeranek znany jest od Starożytności, gdzie uważany był za afrodyzjak. Do Europy majeranek trafił w XI w., gdzie był stosowany przez benedyktynów w ich słynnych nalewkach.
W Średniowieczu majeranek był bardzo popularny i uznawany za symbol szczęścia. Stosowany do warzenia piwa ( jeszcze przed chmielem) jak i do wyrobu wina Hipokras.
Jako przyprawy używa się suszonych liści. Kwiaty i nasiona majeranku używane są do aromatyzowania.
Działanie majeranku:
Doskonale pomaga w problemach żołądkowych. W przypadku bólów brzucha, wzdęć warto wypić napar z majeranku (1 łyżka ziela majeranku zalana 1 szkl. wrzątku). Taka herbatka doskonale wspomaga pracę mózgu, ale również pomaga w przeziębieniach – łagodzi kaszel, pomaga wydalić flegmę. Majeranek pomaga w bólach głowy czy mięśni.
Zastosowanie majeranku:
Świetnie sprawdzi się jako przyprawa dań mięsnych ale nie tylko. To doskonałą przyprawa do cięższych, zawiesistych zup jak żurek, barszcz biały, flaki, grochówka – bez nich nie wyobrażam sobie tych zup. Stosuje się go również do dań rybnych i dań z owoców morza. We Włoszech stosowany jest do dań z pomidorami czy pizzy.
Majeranek dodajemy na końcu przygotowywania potrawy. Roztarcie w dłoniach majeranku przed dodaniem go do potrawy, potęguje jego smak.