Przyznam, że bardzo lubimy wszelkiego rodzaju przetwory. Zimą, kiedy wybór warzyw i owoców jest znikomy, taki świeżo otwarty słoik to naprawdę świetna rzecz.
Jeśli dorastaliście w domu, gdzie robiło się nagminnie przetwory, to możecie tego nie docenić. Jeśli za to poczęstujecie zawartością słoika bliskich, np. podczas spotkania rodzinnego czy też na niezobowiązującym spotkaniu ze znajomymi, zobaczycie ich reakcję.
Ostatnio podarowałam znajomym słoik z galaretką porzeczkową. Ich mina i uśmiechy…bezcenne. Prawda jest taka, że o ile nie mamy dostępu do działki czy naprawdę relatywnie niedrogich warzyw i owoców, to zrobienie słoiczka przetworów jest dość kosztowne o swoim czasie już nie wspominam. Przydźwiganie warzyw i owoców do domu, do tego cukru, octu i słoików…Dlatego faktycznie, taki jakby nie było ręcznie robiony prezent w postaci słoików z przetworami, szczególnie jeśli jeszcze ładnie go przyozdobimy, to nie lada gratka. Nie mówię już o jakości zawartości jak i smaku… bo to oczywiste.
No nic, wróćmy do naszych pikli. Lekko ostrawe, idealnie sprawdzą się jako dodatek do deski serów, piwa czy kolacji. Jeśli macie dość duże słoiki, użyjcie ich jako ozdoby w kuchni, bo słoiki są niezwykle kolorowe i doskonale się prezentują. Przy okazji, kalafior jak i brokuł w tym wydaniu smakują naprawdę wybornie 😉
Składniki
- 1/2 niewielkiego kalafiora
- 1 mały brokuł
- 3 marchewki
- cukinia
- 2 cebule
- 1 papryka ( u mnie czerwona)
- patison (opcjonalnie)
- 3-4 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki
Zalewa
- 1 szklanka octu 10 %
- 4 szklanki wody
- pół szklanki cukru
- łyżka soli
- 5 liści laurowych
- ziele angielskie
Instrukcje
Zalewa
- Zalewę gotujemy przez 10 min (woda, cukier, ocet, sól, ziele i liście laurowe)
Pikle
- Kalafior i brokuł dzielimy na małe różyczki.
- Marchew tniemy w plasterki.
- Cukinię i paprykę kroimy w paseczki.
- Cebulę tniemy w półplasterki lub piórka.
- Marchewkę, cukinię, kalafior i brokuł blanszujemy przez 3 min we wrzątku.
- Przelewamy zimną wodą.
- Warzywa układamy warstwami w słoikach, dodajemy natkę i posiekany czosnek.
- Zalewamy zalewą.
- Zakręcamy.
- Pasteryzujemy ok 25 min w piekarniku.