Dobra zupę ogórkową lubi każdy. A od czego zależy smak ogórkowej? Od ogórków 😉 Muszą być dobre i najlepiej domowe. Oczywiście, możemy zrobić ogórkową z ogórków kiszonych startych na tarce. Jednak te ogórki mojego taty, nie wymagają już żadnego nakładu pracy. Otwieramy słoik, wyjmujemy tylko koper i siup do garnka z wywarem…Idealne do szybkiej zupy w zimny dzień.
Zupa ogórkowa, to zupa do której trzeba dorosnąć. Przynajmniej ja musiałam;) Jej charakterystyczny smak raczej nie jest ulubionym przez dzieci. Za to teraz, ta kwaskość… mniam 😉
Jak widzicie tata nie żałuje kopru i hojnie wkłada go w raz z pieprzem, czosnkiem, chrzanem i zielem angielskim do każdego słoika.
Jeśli ogórki zetrzecie na tarce, trzeba je delikatnie ubić w słoiku. Po dolaniu zalewy, ogórki wtedy lekko bąbelkują, więc nie bójcie się 😉
Składniki
- 2 kg ogórków
- 1 l wody
- 2 łyżki soli
- czosnek
- ziele angielskie
- koper
- kawałek chrzanu
- gorczyca
Instrukcje
- Wodę zagotować z solą.
- Ogórki obrać lub nie i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce.
- Włożyć ogórki do wyparzonych słoików.
- Dodać przyprawy
- Zalać gorącą zalewą.
- Zamknąć i odstawić do góry dnem.