Tak przygotowane jabłka, to świetne rozwiązanie kiedy niespodziewanie dostaniemy dużą ilość jabłek od sąsiadki czy znajomych i nie bardzo mamy pomysł co z nimi zrobić.
Zapakowane do słoików, przetrwają nam do zimowych miesięcy. Dodatkowo, są idealnym nadzieniem do naleśników, babeczek czy dodatkiem do ryżu.
Nie musimy używać tutaj konkretnego rodzaju jabłek. Możemy zrobić w ten sposób zarówno lobo, antonówki czy miks dowolnych jabłek.
Zapraszam.
Składniki
- 3 kg jabłek
- 0,75 szkl. cukru
- 1/4 szkl wody
- cynamon (opcjonalnie)
Instrukcje
- Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych.
- Kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka.
- Do jabłek dolewamy wodę i dodajemy cukier.
- Dusimy na wolnym ogniu, aż jabłka rozpadną się.
- Przekłądamy do wyparzonych słoików.
- Pasteryzujemy ok. 15 min.
© 2024 MieszamWGarnku