Nalewki

Nalewka z czerwonej porzeczki

17 lipca 2017
Jump to recipe

Dzisiaj zapraszam na nalewkę z czerwonej porzeczki. Nalewki z porzeczek są jednymi z najbardziej lubianych nalewek przez nas. Z jednej strony lekko kwaskowe, z charakterem. Z drugiej strony słodkie i miłe dla podniebienia. A, że właśnie zaczął się porzeczkowy wysyp, trzeba korzystać.

Jak wiadomo, nalewki mają to do siebie, że są tym lepsze, im dłużej leżakują. Na degustację zapraszam zatem nie wcześniej niż na Boże Narodzenie, chociaż nie ukrywamy, że czasem ciężko czekać aż tyle 😉 U nas pozuje nalewka zeszłoroczna, stąd ten piękny kolorek.

Polecam robienie nalewek właśnie w lipcu i sierpniu. Potem delektując się zimową porą taką nalewką, możemy wspominać ciepłe lato. A nalewka robi się niejako sama, przy okazji. Zrobimy nalewkę praktycznie z dowolnych owoców, kwestia jedynie dobrania proporcji cukru jak i alkoholu, w zależności od mocy nalewki, jaką lubimy.

Nalewkę robimy tradycyjnie zasypując owoce cukrem i potem dolewając alkohol. Można pokusić się na wersję zalania najpierw alkoholem a potem zasypania owoców cukrem.

Tak myślę, że kolejna nalewka będzie z 3 rodzajów porzeczek, do tego dodam wanilię i ciekawe co wyjdzie 😉

 

Only registered users can comment.

  1. Nalewka porzeczkowa, to moja ulubiona:)
    Bo kwaskowa, niezbyt słodka o wyrazistym smaku i barwie.
    I ja zawsze owoce zasypuję cukrem, odstawiam w słoju przykrym gazą na słoneczny parapet. Wtedy jest ten smak!
    Niektórzy zalewają owoce pod razu alkoholem. Ale, to nie jest już ten smak.
    Pozdrowionka zasyłam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *