Czasem mamy ochotę na odmianę czy to dania obiadowego czy to grilla. Tak powstał pomysł na te warzywa. Warzywa pieczone z sosem, nie wymagają dużego nakładu pracy a ich smak miło zaskakuje. Sprawdzą się jako dodatek do mięs.
Ponieważ można modyfikować ich skład, można dodać do nich podgotowane wcześniej ziemniaki i zupełnie pominąć je w czasie przygotowywania obiadu, a jedynie podać do obiadu taki miks warzywny.
Ja wykorzystałam w tym zestawieniu paprykę, pieczarki, cebulę i cukinię, ale sprawdzi się również bakłażan czy wspomniane ziemniaki. Nie polecam pomidora, który puszcza sok i całość będzie pływać w soku z pomidora. Za to bakłażan nabiera lekko orzechowego smaku. Rekomendować podpiekania ziemniaków chyba nikomu nie muszę 😉
Warzywa z piekarnika wychodzą miękkie i idealnie z nimi współgra lekki sos czosnkowy na bazie jogurtu. Jeśli potrzebujecie mocniejszych smaków, jogurt zamieńcie na majonez, lub wymieszajcie proporcje pół na pół.
Składniki
Sos
- 4 łyżki greckiego jogurtu
- szczypta ziół prowansalskich
- 1 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Warzywa
- 1 średnia cukinia
- 6 pieczarek
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- pół papryki czerwonej
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, oregano
Instrukcje
- Warzywa myjemy i kroimy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Na blachę z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia.
- Na papier wykładamy warzywa.
- W kubku rozrabiamy oliwę z przyprawami, polewamy mieszanką warzywa.
- Pieczemy ok 30-40 min.
Sos
- Z podanych składników robimy sos czosnkowy