Dzisiaj polecamy dietetyczną pastę brokułową. Świetna, wyrazista w smaku, wspaniała z chrupiącym, domowym chlebkiem.
Jeśli macie przesyt wędlin, serów, albo po prostu chcecie spróbować czegoś innego, to ta pasta świetnie się sprawdzi, tym bardziej, że nie jest pracochłonna.
Wakacje, lato, to piękny okres, kiedy stragany na bazarach i targach mienią się ferią barw. Aż grzech nie korzystać ze świeżych warzyw i owoców i jeść je pod różnymi postaciami. Piękna soczysta zieleń, czerwieniejące się pomidory, bakłażany… można wymieniać w nieskończoność. Moje wyprawy na lokalny targ zamiast podstawowych zakupów kończą się przytarganiem do domu 3 siat. Potem przychodzi zaduma, co z tym począć 😉
Przepis na pastę jest bardzo uniwersalny. W oryginalnej wersji przepisu, jest to wariant pasty low-carb, zdecydowanie tłustszy. Jeśli liczycie kalorie, to zastąpcie majonez jogurtem a ser żółty pomińcie lub dodajcie ser kremowy śmietankowy lub naturalny.
Tak przygotowaną pastę możecie przechowywać w lodówce w słoiku lub w miseczce przykrytej folią spożywczą przez kilka dni.
Szukacie pomysłu na obiad? Zastąpcie majonez/jogurt oliwą, a będziecie mieć pyszny sos pesto do makaronu.
Możecie dodać natkę czy jakieś ulubione przyprawy, jednak nam w tym wariancie, pasta smakuje najlepiej. Spróbujcie jej również jako dip do warzyw czy krakersów na imprezie czy grillu.
Składniki
- 1 spory brokuł
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki startego ostrego sera żółtego
- sól, pieprz
Instrukcje
- Brokuł dzielimy na różyczki, łodygę kroimy w krążki.
- Brokuł wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 10 min, do względnej miękkości.
- Odcedzamy.
- W tym czasie cebulę siekamy i szklimy.
- Czosnek wyciskamy i dodajemy do brokuła.
- Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy.
- Doprawiamy do smaku.