Z czym kojarzy się jesień? Z dynią, jabłkami i orzechami. Właśnie teraz smakują najlepiej i najchętniej piekę, smażę i gotuję dania z tymi składnikami. A orzechy, to nie zwykle plastyczny surowiec. Możemy je podprażyć, zrobić orzechy w karmelu, zrobić krem orzechowy, zupę, panierkę czy pyszne ciasta.
Dzisiaj jedno z takich dań – orzechowe trójkąty do kawy. Posmakują wszystkim tym, którzy lubią ciasta z orzechami i miodem. Swoją drogą, to jedno z lepszych zestawień w kuchni 😉
Dlaczego trójkąty? Ciasto po zagnieceniu formuje się w okrąg i tnie zupełnie jak pizze, w trójkąty. Taki orzechowy trójkącik łatwo chwycik w dłoń i raczyć się z nim wraz z kawą. w ogóle, to wypieki z orzechami – wszelkiego rodzaju orzechowce, miodowniki to ciasta, którym niestety nie potrafię się oprzeć i wyobrazić sobie bez nich Świąt.
Moim tegorocznym odkryciem, są orzechy laskowe. Znałam je od dawna, ale w tym roku robiłam z nimi i nutellę i używałam do kremów i ciast. Mają po podpieczeniu naprawdę głęboki smak. Dodatkowo, łuska się je zdecydowanie przyjemniej i efektywniej niż np. orzechy włoskie.
Składniki
Góra
- 200 g dowolnych posiekanych orzechów
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki masła
Ciasto
- 320 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru demerara
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 110 g masła
- 150 g orzechów (u mnie 100 g zmielonych i 50 g rozdrobnionych)
- 3 łyżki miodu
- 1 jajko
- 2-4 łyżki mleka
Instrukcje
Ciasto
- Orzechy podpiec ok 20 min w 180 stopniach.
- Część zmielić, część posiekać.
- Masło rozpuścić.
- Z podanych składników zagnieść ciasto.
- Rozwałkować je na kształt okręgu.
- Pociąć ciasto po przekątnych jak pizze.
Góra
- Wszystkie składniki wrzucić do rondelka, czekać, aż zrobi się dość gęsta masa.
- Masę orzechową wyłożyć na ciasto.
- Piec w 180 stopniach ok 40 minut.