Crumble czyli kruszonka, to doskonały pomysł na szybki deser. Można zrobić ją dosłownie w kilka minut. Wystarczy trochę owoców i masa na kruszonkę. Max 10 minut roboty i możemy zachwycić gości własnej produkcji słodkością.
Tym razem crumble w wersji pół-fit z płatkami owsianymi i brązowym cukrem. Słodki smak kruszonki złamany został lekko kwaskowym smakiem śliwek.
Crumble idealnie sprawdzi się z gałką lodów waniliowych.
To również jak wszelkiego rdozaju kruszonki doskonały sposób na zabawę z dzieckiem, które bez problemu ułoży owoce w foremce i samo zrobi kruszonkę. Bardzo polecam crumble z praktycznie każdymi owocami wychodzi pyszne.
Składniki
- 500 g śliwek (bez pestek)
- 100 gr masła
- 60 gr mąki
- 60 gr płatków owsianych
- 60 gr cukru brązowego
- 60 gr płatków migdałów
- 60 gr orzechów nerkowca
Instrukcje
- Śliwki myjemy i kroimy w ósemki.
- Składniki kruszonki wrzucamy do miseczki.
- Masło rozcieramy z pozostałymi elementami kruszonki na małe farfocelki.
- Śliwki posypujemy kruszonką.
- Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach
© 2024 MieszamWGarnku
Uwielbiam ten deser, z każdymi owocami wychodzi obłędny 🙂
Ja też uwielbiam za uniwersalność i prostotę wykonania 😉