Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta jak śpiewali kiedyś w pewnej reklamie. Faktycznie, nie wiadomo kiedy mamy już grudzień. Jak grudzień to i święta Bożego Narodzenia. a jak te Święta, to i piernik.
Uwielbiam piec piernik, bo dom przepełnia wtedy niesamowity, korzenny zapach. kojarzący mi się jednoznacznie z dzieciństwem, śniegiem za oknem i Świętami. Jeśli miałabym wybrać jedno ciasto, typowe dla Bożego Narodzenia, to byłby właśnie piernik.
Po raz pierwszy piernik piekłam w liceum z zeszytu Poradnika Domowego wydawanego cyklicznie. Co pamiętam z tego przepisu, to dodawanie dżemu do ciasta. Nie, nie przekładanie ciasta dżemem, ale dodawanie do ciasta dżemu. To była dla mnie zupełna nowość.
Potem długo, długo nie piekłam z tego przepisu piernika, aż naszło mnie właśnie teraz. Na taki korzenny zapach w domu i wilgotny piernik. Pozostawało odnaleźć podobny przepis. Znalazłam go Tu . Oczywiście, wybór padł na ten przepis, ze względu na dodawanie dżemu do ciasta a ja nie byłabym sobą, gdybym lekko go nie zmodyfikowała.
Poprzeczka na pierniki w domu zawieszona jest wysoko, bo mąż uwielbia pierniki różnego rodzaju i byle czym się go nie zadowoli.
Żeby już długo nie pisać, mąż stwierdził, że to najlepszy piernik jaki w życiu jadł. Dzięki dodatkowi dżemu, długo pozostaje świeży i wilgotny. Doskonały szczególnie na drugi dzień, kiedy ciasto przejdzie już smakiem dżemu. Idealne ciasto na Boże Narodzenie.
Składniki
- 3 jajka
- 250 g masła
- 2 łyżki miodu (najlepiej gryczanego)
- 0,5-0,75 szkl cukru (zależy od słodkości dżemu jaki dodajemy do środka i przełożenia)
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 słoik dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 50-100 g bakalii (ja dałam orzechy włoskie i rodzynki )
Polewa
- 90 g gorzkiej czekolady 70%
- 3 łyżki wody
- Marmolada/Dżem do przełożenia
Instrukcje
- W garnuszku podgrzewamy razem miód, przyprawę piernikową, masło, kakao i dżem.
- Nie gotujemy a jedynie czekamy na rozpuszczenie. Studzimy
- W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
- Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodajemy mąkę i ostudzony tłuszcz z dżemem, kakao i miodem.
- Miksujemy.
- Dodajemy bakalie i mieszamy.
- Piernik wykładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
- Pieczemy w 180 stopniach ok 50 min.
- Czekamy aż piernik ostygnie i kroimy go na 3 części.
- Grubo smarujemy dżemem lub marmoladą (czarna porzeczka, marmolada różana, dżem malinowy).
- W miseczce lub garnuszku w kąpieli wodnej (w większy garnek z wodą wstawiamy mniejszy garnuszek lub miskę) rozpuszczamy pokruszoną czekoladę z 3 łyżkami wody.
- Pędzelkiem lub łyżką rozsmarowujemy polewę na pierniku.
pysznosci 🙂
Zapraszam do mnie 🙂
Jejku jak smacznie, słodkości 🙂
Czy cały słoiczek dżem podgrzewamy ? – jeśli tak to jak duży?
Cały słoik dżemu podgrzewamy. Rozmiar standardowy. Takie jak są dostępne w sklepach, chociaż mój jest domowy, ale robię go właśnie w słoiki po dżemach 😉
ile jajek bo nie ma w składnikach?
jajka szt 3 – już dodaję, przepraszam, ale coś chyba ucieło to 😉