Ciasto bananowe piekłam, jednak zupełnie nie wiedziałam, czego mogę spodziewać się po cieście bananowo-cukiniowym. Zdecydowanie warto je wykonać, szczególnie teraz, kiedy cukinia zalewa nas z każdej strony.
Ciasto w smaku baaardzo zaskakuje. Dzięki połączeniu bananów z orzechami włoskimi, ma niepowtarzalny smak. Warto do ciasta wybierać naprawdę dojrzałe banany, wręcz już brązowiejące.
Jak widać na zbliżeniu, ja cukinii nie obierałam. Unikam jak tylko mogę obierania warzyw, bo skórka przecież też ma sporo witamin. Jeśli jednak zdecydujecie się obrać cukinię, Wasze ciasto będzie miało jednolity kolor, a cukinia nie będzie w nim w ogóle widoczna.
Świetne w smaku, słodkie dzięki bananom, mimo dość małej ilości cukru. Mało dodajemy tu również tłuszczu. Myślę, że nawet będąc na diecie, czasami możemy pozwolić sobie na kawałek tego ciasta.
Zrobicie je dosłownie w kilka chwil. Nie wymaga miksera w składniki łączymy podobnie jak przy robienia muffinów – składniki suche mieszamy osobno, składniki mokre osobno, potem łączymy wszystko do połączenia składników. Następnym razem zdecydowanie upiekę je w wersji muffinowej, bo idealnie sprawdzą się na pikniku lub w podróży.
My lubimy to ciasto z zimnym mleczkiem.
Porcja ciasta na keksówkę.
Składniki
Składniki suche
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki mokre
- 1 jajko
- 3 małe banany
- 1/2 szkl. oleju
- kilka kropel esencji waniliowej
Dodatkowo
- 1 średnia cukinia (ok. 1,5 szkl. po starciu)
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
Instrukcje
- Suche składniki łączymy razem w jednej misce.
- Jajko i olej mieszamy do połączenia.
- Banany rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy do jajecznej masy z esencją, cukinię.
- Wszystkie składniki mieszamy łyżką do połączenia.
- Dodajemy orzechy.
- Keksówkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką wykładamy ciasto.
- Pieczemy w 180 stopniach ok 40-50 min.