Dzisiaj zapraszam na pyszne i szybkie do przygotowania piernikowe tiramisu. Kto powiedział, że tiramisu musi być jedynie na biszkoptach? Spróbujcie wariantu na piernikach! Smak pierników idealnie współgra z kawą i amaretto a całość tworzy doskonałą bazę dla kremu z mascarpone. A smak? Rewelacja! Jeśli mogłabym coś zmienić, to jedynie dodałabym tutaj maliny, których nie udało mi się niestety dzisiaj kupić.
Schłodzony deser świetnie nadaje się na upalne dni. A kolejną zaletą jest fakt, że aby przygotować ten deser, nie musimy odpalać piekarnika 😉 Nie musimy się martwić czy ciasto wyrośnie czy nie. Będzie więc idealne również dla tych, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni…Słowem, same plusy;)
Pierniki oczywiście musiały być oryginalne, czyli toruńskie. W tym celu przyszło mi odwiedzić ich sklep firmowy na Starym Mieście. Od progu już uderza zapach pierników przeplatany zapachem czekolady i nadzienia. Pierników całe mnóstwo i ciężko zakupy zakończyć na jednym produkcie. Mój wzrok jednak padł, na z pozoru jedynie, niepozorne Katarzynki 😉 Bez polewy, bez nadzienia i bez…tłuszczu! Ale jakie dobre w smaku 😉 Nie za twarde, to dla tych co bronią się przed piernikami bez powodu 😉 Przez ten brak dodatków,wydały mi się najbardziej uniwersalne do przygotowania jakiegokolwiek dania. Nie są za słodkie, więc idealnie równoważą słodki krem w deserze. I kupcie od razu o jedno opakowanie więcej, bo jakimś dziwnym trafem pierniki same znikały i gdyby nie zapasowe opakowanie, to nie byłoby deseru 😉
Deser warto zrobić dzień wcześniej lub co najmniej kilka godzin przed jego pałaszowaniem. Kilkugodzinny pobyt w lodówce jest niezbędny do przegryzienia się smaków deseru i przesiąknięcia pierniczków smakiem kawy.
Przepis bierze udział w konkursie „Przepis na Kopernika – Piernikowy Konkurs Kulinarny„. Powiem prawdę, marzę aby ponownie odwiedzić miasto pierników, bo nie byłam tam dobrych kilka lat. Mam nadzieję, że się uda 😉
Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 3 opakowania toruńskich pierników Katarzynki
- 1/2 kubka mocnej kawy
- 4 łyżki prawdziwego amaretto
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 żółtka
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 kostki czekolady
- kakao do posypywania
Instrukcje
- Kawę łączymy z amaretto i odstawiamy do ostygnięcia.
- Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Mascarpone ubijamy, dodając po jednym żółtku.
- Na koniec ubijania dodajemy po 2-3 łyżki ubitej kremówki.
- Jeśli robimy tiramisu w szklankach, pierniki kroimy, wrzucamy warstwę do szklanki i polewamy kilkoma łyżkami kawy.
- Jeśli robimy deser w większym naczyniu, pierniki namaczamy w miseczce z kawą i układamy jedną warstwę ciastek.
- Na ciastka układamy połowę masy kremowej. Posypujemy kakao.
- Wykładamy drugą warstwę namoczonych w kawie ciastek.
- Na ciastka wykładamy krem.
- Deser trzymamy w lodówce.
- Przed podaniem posypujemy ciasto kakao i startą czekoladą.