Jeśli nie pisałam tego wcześniej, to mam słabość do wszystkiego co zawiera mleko w proszku. Uwielbiam jego smak i koniec 😉 A mleko w proszku to wafle jakie robiła moja mama. Co tam wafle…ten krem. Mogłam wcinać go łyżkami. A drugim wyrobem z mleka w proszku był blok, który miał zastępować niedostępną czekoladę. W latach 80, nikt nie wpadł na to, że czekolada może być biała, w przepisie zatem zawsze występowało kakao. Dzisiaj dla odmiany, zapraszam Was na blok ale właśnie w wersji białej. Teraz w sklepach spotkamy kilka rodzajów mleka w proszku i kilku proucentów. W tamtych czasach było jedno mleko w proszku, w granatowej, bardzo charakterystycznej torebce.
Nie ukrywam, że w czasach mojego dzieciństwa nie było również tyle bakalii, które dostępne są teraz jak i wafelków, których użyłam do uatrakcyjnienia bloku;)
Do bloku możecie dodać dowolne dodatki w postaci bakalii, skórki pomarańczowej itp. W tym kultowym bloku z lat 80, prym wiodły herbatniki. I to nie byle jakie, bo słynne petitki, jedyne herbatniki dostępne wtedy na rynku 😉 W przepisie dla złamania i kolorystyki i smaku, dodałam pokrojone wafelki Lusette. Możecie wybrać ich dowolny smak, a jest ich kilka do wyboru. Ja postawiłam na nugatowe.
Cała masa jest bardzo gęsta i wymieszanie wszystkich składników po dodaniu bakalii, herbatników i wafelków nie jest proste. Za to smak, zrekompensuje Wam wszystko 😉 Do złudzenia przypomina białą czekoladę.
Możecie przełożyć masę do keksówki lub też zawinąć ją w folię spożywczą, tworząc kształt kiełbaski. Możecie też układając masę w keksówce czy folii, wyłożyć część masy, włożyć wafelek w całości i przykryć całość pozostałą masą.
Przyznam, że jak po latach robiłam blok z przepisu mamy, byłam w szoku, jak bardzo jest słodki. Była w nim 1 szklanka cukru. Ja użyłam 2/3 szklanki, ale blok i tak jest słodki. Jeśli dodajecie orzechy czy inne słodkie dodatki jak daktyle, skórka pomarańczowa, a nie przepadacie za bardzo słodkimi wyrobami, warto zmniejszyć jeszcze ilość cukru.
Składniki
Masa
- 1 kostka margaryny (zastąpiłam masłem 250 g)
- 2/3 szkl. cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/3 szkl. mleka
dodatki
- 2,5 szkl. mleka w proszku
- 100 g herbatników
- 2 wafelki Lusette Nugatowe
- 5 świeżych daktyli
- Garść orzechów laskowych
- garść orzechów włoskich
- 5 orzechów brazylijskich
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 2 łyżki suszonego mango
Instrukcje
- Składniki masy zagotowujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Dodajemy mleko w proszku.
- Orzechy i wafle siekamy.
- Herbatniki kruszymy.
- Wrzucamy do garnka dodatki.
- Mieszamy.
- Jeśli masa jest bardzo gęsta, można dodać kilka łyżek mleka.
Przepis bierze udział w konkursie „Lusette inspiruje”