Lato to sezon na cukinię. Cukinia ndostępna jest w naszych sklepach cały rok, jednak młoda cukinia smakuje najlepiej!. Nie możemy się obyć teraz bez placków z cukinii. Placki to idealne danie na letni obiad czy kolację. Nie ma przy nich dużo pracy, a efekt za to gwarantowany.
Placki można jeść solo, ze śmietaną czy sosem czosnkowym. Miłośnicy wędzonego łososia też nimi nie pogardzą 😉
Składniki
- 2 mniejsze cukinie lub 1 większa
- 2 średnie jajka
- 1 średnia cebula
- 2 żabki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 4 łyżki mąki
- koperek
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Instrukcje
- Cukinię ścieramy na grubej tarce, posypujemy odrobiną soli i zostawiamy na sitku ok 10-15 min aż puści sok. Dodatkowo, cukinię dobrze odciskamy. Jeśli tego nie zrobimy, placki się rozpadną.
- Dodajemy startą na tarcę cebulkę, wyciskamy czosnek.
- Do masy dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą i pieprzem.
- Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy placki do zrumienienia.
- Podajemy same lub ze śmietaną.
© 2024 MieszamWGarnku