Nie lubisz brukselki? No cóż, może jeśli przyrządzisz ją w ten sposób, zmienisz zdanie. W polskiej kuchni brukselkę zwykle przyrządzamy w postaci gotowanej z bułką tartą. Czas odmienić oblicze brukselki 😉 Prezentujemy dzisiaj brukselkę w nowej odsłonie – zapiekaną.
U nas w domu brukselkę nazywamy „bruksą”, bo kto by bawił się w wymawianie długaśnej nazwy bru-ksel-ka, co innego bruksa;) Fakt, że czasem w warzywniaku czy na rynku dziwnie się na nas patrzą, ale kto by się tym przejmował.
Wróćmy do brukselki. Będzie dobra jako dodatek do mięsa. Inne jej oblicze poznamy, kiedy dodamy ją do kaszy czy brązowego ryżu.
Nam smakuje bardzo.
W wersji ze zdjęcia, w składzie jest szynka. Możecie próbować wersji również z boczkiem.
Możecie na kilka minut przed końcem, posypać brukselkę parmezanem.
Składniki
- 500 g brukselki
- 200 g szynki
- 1 spora cebula
- sól, pieprz
- 1+2 łyżki masła
Instrukcje
- Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła.
- Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.
- Jak cebula się zeszkli, dodajemy szynkę/boczek.
- Smażymy do zrumienienia wędliny.
- Przekładamy cebulę i boczek na inne naczynie.
- Rozpuszczamy na tej samej patelni 2 łyżki masła, wrzucamy pokrojoną na połówki brukselkę.
- podsmażamy, do lekkiego zrumienienia.
- Mieszamy brukselkę z cebulą i szynką.
- Przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
- Pieczemy ok 30-40 min.
A Wy macie swoje nazwy na jakieś warzywa?