Dania mięsne | Sałatki/Surówki

Zapiekana brukselka z szynką lub boczkiem

8 listopada 2016
Jump to recipe

Nie lubisz brukselki? No cóż, może jeśli przyrządzisz ją w ten sposób, zmienisz zdanie. W polskiej kuchni brukselkę zwykle przyrządzamy w postaci gotowanej z bułką tartą. Czas odmienić oblicze brukselki 😉 Prezentujemy dzisiaj brukselkę w nowej odsłonie – zapiekaną.

U nas w domu brukselkę nazywamy „bruksą”, bo kto by bawił się w wymawianie długaśnej nazwy bru-ksel-ka, co innego bruksa;) Fakt, że czasem w warzywniaku czy na rynku dziwnie się na nas patrzą, ale kto by się tym przejmował.

Wróćmy do brukselki. Będzie dobra jako dodatek do mięsa. Inne jej oblicze poznamy, kiedy dodamy ją do kaszy czy brązowego ryżu.

Nam smakuje bardzo.

brukselka

W wersji ze zdjęcia, w składzie jest szynka. Możecie próbować wersji również z boczkiem.

Możecie na kilka minut przed końcem, posypać brukselkę parmezanem.

A Wy macie swoje nazwy na jakieś warzywa?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *