Pierogi z mięsem to .. nie, nie napiszę , że nasze ulubione pierogi, bo my kochamy prawie każde pierogi. Nie mniej, nieskromnie powiem, że znajoma okrzyknęła je najlepszymi pierogami jakie jadła.
Farsz mięsny nie jest ciężki dzięki mieszance mięs jak i dodatkowi kapusty i warzyw. Nie jest też kwaśny od kapusty. Jedynie musimy uważać na ilość dodawanej marchewki, żeby farsz nie zrobił się nam słodkawy.
Nie ma tutaj też olbrzymiej ilości zasmażki, a farsz mięsny można z powodzeniem stosować do krokietów, pasztecików i innych.
Na zdjęciu u nas w wersji odsmażanej. Jak widać lubimy dość mocno przysmażone pierogi 🙂 Miałam znajomą, która uwielbiała smażone pierogi jeść rękami… nieco może dziwne, ale jak jej smakowało… 😉
Składniki
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1 szkl. gorącej wody
- sól
Farsz
- 30 g kapusty kiszonej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 2 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- 0,4 kg łaty wołowej
- 0,8 kg karkówki
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 duża cebula
Instrukcje
Farsz
- Mięso gotujemy z warzywami i przyprawami do miękkości
- Kapustę kiszoną gotujemy w osobnym garnku ok 30 min.
- Kapustę odciskamy.
- Cebulę obieramy, kroimy w ósemki.
- Mięso rozdrabniamy i z cebulą i kapustą mielimy w maszynce.
- Na patelni rozpuszczamy masło, podrumieniamy na nim mąkę.
- Na zasmażkę wrzucamy zmielone mięso z warzywami.
- Chwilę podsmażamy i mieszamy, aby zasmażką równo oblepiła mięso.
- Solimy i pieprzymy do smaku.
Ciasto
- Z podanych składników zagniatamy sprężyste ciasto.
- Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na cienki placek.
- Szklanką wykrawamy kółka.
- Na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy pieroga.
- Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. 3-4 min od wypłynięcia.
- Podajemy polane skwarkami lub cebulką.
© 2024 MieszamWGarnku
Coś pysznego, uwielbiam pierożki. W sumie w każdej formie smakują one wspaniale – choć to kwestia gusty oczywiście. Polecam ten przepis 🙂
Napisz, jak Ci wyszły