Są dni kiedy mam ochotę na twarożek do chleba. Taki zwykły, bez udziwnień. Dzisiaj taki właśnie zagościł na naszym stole, razem z chlebkiem pszenno-żytnim. Ponieważ w lodówce znalazłam jeszcze kilka rzodkiewek, w ramach poniedziałkowej akcji „czyszczenia lodówki”, dorzuciłam je do twarożku.
Co dziwne, w domu mojego męża twarożek jadało się wyłącznie w wersji słodkiej. U nas za to, wyłącznie w wersji słonej, słodki kojarzył mi się bardziej z nadzieniem do naleśników czy pierogów.
Składniki
- 250 gr sera białego półtłustego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 5 rzodkiewek
- szczypiorek
- pół szklanki śmietany
- mleko (opcjonalnie)
Instrukcje
- Twarożek rozdrabniamy w miseczce.
- Dodajemy przyprawy.
- Rzodkiewkę i szczypiorek myjemy i siekamy.
- mieszamy ze śmietaną.
- Jeśli nasz ser jest suchy, lub konsystencja twarożku zbyt gęsta, dodajemy kilka łyżek mleka.
© 2024 MieszamWGarnku