Są dni kiedy brak nam czasu a przydałoby się zjeść coś konkretniejszego i zdrowego. Takie są właśnie naleśniki z cukinii. Naleśniki a może lepiej powiedzieć omlety, bo wszystko zależy od grubości warstwy ciasta jaką rozsmarujecie na patelni.
Naleśniki niezwykle sycące, idealne czy to z domowym sosem pomidorowym, sosem czosnkowym lub twarożkiem na ostro.
Przepis inspirowany naleśnikami cukiniowymi Jamiego.
Polecam dla wszystkich tych, którzy uwielbiają cukinię pod każdą postacią, oraz tych, którzy boją się próbować nowości, bo te naleśniki pokochają wszyscy – duzi i mali.
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 250 gr mąki
- 250 ml mleka lub maślanki
- 1 jajko
- garść startego żółtego sera
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Instrukcje
- Cukinię myjemy i ścieramy na tarce.
- Solimy i odstawiamy na 20 min.
- Po tym czasie odsączamy i odciskamy aby pozyć się nadmiaru wody.
- W misce z jajka, mleka i mąki robimy gładkie ciasto.
- Dodajemy ser i cukinię oraz przeciśnięty czosnek..
- Solimy i pieprzymy do smaku.
- Patelnię smarujemy olejem i wykładamy ciasto.
- SMażymy ok 3-4 min po każdej ze stron.
© 2024 MieszamWGarnku