Dzisiaj zapraszam Was na placuszki z sera białego, zwane mądrzykami lub małdrzykami, od nazwy sera, z którego kiedyś były robione. Ślicznie 😉 Tak czy siak, czy użyjemy nazwy mądrzyki czy małdrzyki, jest to potrawa charakterystyczna dla regionu małopolskiego.
Przepisów na to danie jest masa. Charakterystyczną cechą jest składnik, którym jest ser biały. Możemy spotkać przepisy na mądrzyki z rzadszej masy, które nakładamy na patelnię łyżką. Będą przepisy i takie, gdzie ciasto formujemy na stolnicy w okrągłe placki i dopiero potem smażymy. Taki właśnie jest mój przepis. Na mądrzyki z rzadszej masy, przyjdzie Wam chwilkę poczekać 😉
Mądrzyki podawane są zwykle z cukrem pudrem, ale my lubimy je również wcinać z wszelkiego rodzaju sosami na bazie owoców czy też bestialsko z dżemem.
Ważne, aby użyć tutaj dobrej jakości sera. W żadnym razie takie wiaderkowe się nie nadają. Ser najlepiej zmielić, w innym wypadku w cieście będą widoczne białe grudki. Mi to nie przeszkadza!
Obojętnie z jakiego przepisu wykonacie placki, są one delikatne w smaku i mam wrażenie, że ciągle ich robię za mało 😉 Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Na śniadanie, obiad, deser i kolację.
Składniki
- 250 g tłustego sera białego
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
Do podania
- Cukier puder
- Śmietana
- Owoce
- Dżem
Instrukcje
- Z Podanych składników zagniatamy ciasto.
- Kroimy je w plastry, które formujemy w placuszki.
- Placuszki obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.