Idealne kotlety na letni obiad. Kotlety z kalafiora są zdecydowanie lżejsze niż mięsne, łatwe do przygotowania. W lipcowe dni dość często goszczą na naszym stole.
Kotlety możemy podawać razem z ziemniakami i mizerią lub fasolką. Pasuje do nich również idealnie np sos czosnkowy lub pomidorowy.
Uwagi
Jeśli masa kalafiorowa jest zbyt rzadka i nie daje się formować, możemy ją nieco zagęścić dodając do środka więcej mąki lub bułki tartej.
Składniki
- 1 średni kalafior
- 1 jajko
- 1 średnia cebulka
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki
- 1/2 pęczka koperku
- bułka tarta do obtaczania
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Instrukcje
- Kalafiora gotujemy do miękkości.
- Rozdrabniamy widelcem/blenderem/tłuczkiem do ziemniaków/ręką
- Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoto.
- Do kalafiorów dodajemy jajko, mąkę, wyciśnięty czosnek i posiekany koperek oraz podsmażoną cebulkę.
- Mieszamy.
- Formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce.
- Smażymy na patelni po kilka minut z każdej ze stron.
© 2024 MieszamWGarnku