Na wstępie przyznam, że zdjęcia nie powalają, ale co tam. Smak knedli, tak delikatny…słodziutki, na pewno Wam zrekompensuje moje nieudane fotki 😉 Knedle dzięki połączeniu sera białego i kaszy są niezwykle leciutkie. Przypominają w smaku nieco popularne leniwe, ale z niespodzianką w środku w postaci truskawki. Taka mała, słodka zaskoczka 😉
Knedle jak to knedle, możecie jeść z bułką zrumienioną na maśle, ze śmietaną czy sosem jogurtowo-owocowym.
Spróbujcie koniecznie tego ciasta! Jest zdecydowanie lżejsze, niż tradycyjne ciasto na knedle na bazie ziemniaków, ale równie sycące. Dla wszystkich miłośników wyrobów na bazie sera w tym szczególności leniwych, obowiązkowa pozycja tego i pewnie kolejnych wakacyjnych okresów 😉
U mnie w kolejnym wydaniu z pewnością z morelami.
Nie wiem jak słodkie wyroby lubicie, ale ja wkładając do środka truskawkę, ciut podsypuję ją cukrem. Ale jeśli nie przepadacie za bardzo słodkim jedzeniem a Wasze truskawki będą i tak słodkie, to możecie ten krok pominąć.
W oryginale, ser biały jest mielony, ale wszystko zależy, jakiego sera użyjecie. Jeśli to będzie dobrej jakości ser tłusty, możecie pominąć mielenie. Jeśli preferujecie ser chudy, który jest bardziej suchy, to jeśli nie zmielicie sera, w cieście będą widoczne białe serowe grudki.
Ja użyłam do ciasta pełnoziarnistej kaszy manny, dlatego kluski mają nieco ciemnawą barwę i wyraźne ciemne kropki w fakturze.
A jeśli macie ochotę na tradycyjne knedle z truskawkami i nie tylko, po przepis zapraszam Was TUTAJ.
Składniki
Nadzienie
- 500 g truskawek
- cukier
Ciasto
- 700 g sera białego tłustego
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
- 2/3 szkl. kaszy manny ( u mnie pełnoziarnista)
- 2 łyżki masła
Do podania
- 4 łyżki masła
- 4 -5 łyżek bułki tartej
- cukier
Instrukcje
Nadzienie
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki.
Ciasto
- Z podanych składników zagniatamy zwarte ciasto.
- Odrywamy kawałki ciasta. rozpłaszczamy dłonią i w środek wsadzamy po truskawce.
- Jeśli trzeba, truskawkę podsypujemy cukrem.
- Zalepiamy.
- Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy ok 3-4 minut od wypłynięcia.
Okrasa
- Masło rozpuszczamy, dosypujemy bułkę tartą.
- Bułkę rumienimy.
- Knedle podajemy polane bułką z masłem i posypane cukrem.
Pychotka!:)