Bób to wakacyjny hit na naszym stole. Tym razem w odsłonie bardziej obiadowo-kolacyjnej. Bób z boczkiem i czosnkiem. Proste dania, a jaki smak!
Uwagi
Trzeba uważać, aby czosnek tyko się podgrzał i podaromatyzował nam tłuszcz na patelni a nie spalil się. Jeśli się spali, to zgorzknieje.
Składniki
- 500 gr bobu
- 200 gr boczku
- 2 ząbki polskiego czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
Instrukcje
- Bób myjemy, wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 15 min.
- Zanurzamy w zimnej wodzie. Obieramy z łupinek.
- Boczek kroimy w kostkę lub paseczki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek i podsmażamy go na złoty kolor.
- Na patelnię wyciskamy czosnek i chwilę razem podsmażamy.
- Wrzucamy bób, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy.
© 2024 MieszamWGarnku