Dania mięsne | Z drożdżami

Bułki z mięsem, bakłażanem i cukinią

5 lipca 2017
Jump to recipe

Ostatnio szukam nieco dziwnych dań, które mogłyby spełniać wiele ról 😉 Tak wiem, jestem wymagająca. Tak wpadłam na pomysł bułek- paluchów, które będą nadziane mięsem. Ale mięso mogłoby być zbyt ciężkie, dlatego dorzuciłam do niego warzywa. I tak powstały bułki mięsne ale dużo lżejsze. Nadają się na obiad z sosem lub jakimś barszczem, chłodnikiem. Świetnie sprawdzą się do grilla czy na pikniku.  Do zapakowania na rodzinną wycieczkę. Będą doskonałe zarówno w sezonie chłodniejszym, jak i teraz. Dobrze smakują zarówno na zimno jak i na ciepło.

Bułki były tak dobre, że chyba poeksperymentuję z ich wegetariańskim nadzieniem 😉

Górę posypałam sezamem i czarnuszką, ale możecie nie sypać jej niczym lub posypać np. makiem czy kminkiem. Kto co lubi.

 Samo ciasto jest naprawdę dobre i myślę, że spokojnie nadzienie w postaci fety + brokułów czy fety i szpinaku sprawdzi się również doskonale. Jeśli nie lubicie podłużnych kształtów, można zrobić koperty lub wiatraczki, może taki kształt bardziej zachęci dzieci do konsumpcji?

Ja nie nadziewałam bardzo grubo bułek, mimo to, smak farszu był wyraźnie wyczuwalny. Jeśli lubicie dużo nadzienia, możecie śmiało dawać. Bułki nie rozlatują się w czasie pieczenia.

Bułki możemy podpiekać w piekarniku czy podsmażyć na patelni.

 

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *