Ostatnio szukam nieco dziwnych dań, które mogłyby spełniać wiele ról 😉 Tak wiem, jestem wymagająca. Tak wpadłam na pomysł bułek- paluchów, które będą nadziane mięsem. Ale mięso mogłoby być zbyt ciężkie, dlatego dorzuciłam do niego warzywa. I tak powstały bułki mięsne ale dużo lżejsze. Nadają się na obiad z sosem lub jakimś barszczem, chłodnikiem. Świetnie sprawdzą się do grilla czy na pikniku. Do zapakowania na rodzinną wycieczkę. Będą doskonałe zarówno w sezonie chłodniejszym, jak i teraz. Dobrze smakują zarówno na zimno jak i na ciepło.
Bułki były tak dobre, że chyba poeksperymentuję z ich wegetariańskim nadzieniem 😉
Górę posypałam sezamem i czarnuszką, ale możecie nie sypać jej niczym lub posypać np. makiem czy kminkiem. Kto co lubi.
Samo ciasto jest naprawdę dobre i myślę, że spokojnie nadzienie w postaci fety + brokułów czy fety i szpinaku sprawdzi się również doskonale. Jeśli nie lubicie podłużnych kształtów, można zrobić koperty lub wiatraczki, może taki kształt bardziej zachęci dzieci do konsumpcji?
Ja nie nadziewałam bardzo grubo bułek, mimo to, smak farszu był wyraźnie wyczuwalny. Jeśli lubicie dużo nadzienia, możecie śmiało dawać. Bułki nie rozlatują się w czasie pieczenia.
Bułki możemy podpiekać w piekarniku czy podsmażyć na patelni.
Składniki
Nadzienie
- 1 duża cebula
- 350 g mięsa wołowego mielonego
- 1 puszka pokrojonych pomidorów lub 4 duże pomidory świeże
- 1 średnia cukinia
- 1/2 bakłażana
- 1/2 pęczka natki
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, papryka ostra do smaku
Ciasto
- 700 g mąki
- 7g suchych drożdży
- 120 ml oleju
- szczypta soli
- 350-400 ml wody
- czarnuszka, sezam do posypania
- żółtko do smarowania
Instrukcje
Nadzienie
- Cebulę kroimy w kostkę, szklimy.
- Do zeszkliwionej cebuli dodajemy wołowinę i podsmażamy.
- Wyciskamy czosnek.
- Bakłażana kroimy w plastry, delikatnie solimy. Odstawiamy na 15-20 min.
- Po tym czasie odciskamy sok i kroimy w kostkę.
- Cukinię kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa.
- Dodajemy pomidory z puszki. Jeśli dajemy pomidory świeże, sparzamy je i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
- Doprawiamy do smaku,
- Posypujemy pietruszką.
Ciasto.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, 350 ml wody, olej i droźdże.
- Jeśli trzeba, dolewamy resztę wody.
- Zagniatamy sprężyste ciasto.
- Ciasto przekładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy na ok 1,5-2h
- Ciasto kroimy na kawałki, które rozwałkowujemy w kształt prostokąta.
- Kładziemy farsz i składamy jak krokiety.
- Odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 30 min.
- Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem i czarnuszką.
- Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach.