Dzisiaj tradycyjny wypiek na Boże Narodzenie, wprost z Francji, znany również jako polano Bożonarodzeniowe. Wypiek nieco nieudany, ale mimo to smaczny. Na pewno do zrobienia drugi raz, ale o tym dlaczego, za chwilę. Bûche de Noël to rolada z kremem, przypominająca kształtem gałąź lub polano. Od XII w. we Francji był zwyczaj, przynoszenia do domu okazałego pnia drewna, które następnie spalało się w czasie Świąt. Przed spaleniem drewno skrapiano oliwą lub winem oraz posypywano solą i pieprzem. Popiół jaki powstał ze spalenia polana, miał ochronić dom przed ogniem a gospodarzom zapewnić pomyślność. Wraz z wyparciem pieców z domów i zastąpienie ich grzejnikami żeliwnymi, polano zastąpiono świecami a na stole zaczęło pojawiać się ciasto w kształcie polana.
Ale wróćmy do samego ciasta. Pod tą piękną nazwą, kryje się nic innego jak rolada biszkoptowa z kremem- zwykle waniliowym, orzechowym, czekoladowym lub kawowym. Ciasto może występować również w wersji ciemnej, z kakao. Całość obłożona kremem lub polewą czekoladową, w charakterystyczne dla gałęzi wzorki.
I tutaj pojawia się klęska mojego wypieku. Zdecydowałam się, zgodnie z pierwowzorem, na polewę czekoladą, która okazała się być totalną klęską. Szarpała się przy próbie zrobienia wzorku, więc ciasto nie jest w tej wersji bardzo „wyjściowe”, ale smaczne. Na pewno następnym razem użyję innego przepisu na polewę, albo zostanę przy posmarowaniu rolady z zewnątrz kremem, bo sporo go zostaje.
Przepis oryginalnie pochodzi stąd. Ciasto wyszło bardzo dobre, piekąc je, trzeba uważać, aby nie przepiec, bo inaczej nasza rolada przy składaniu nam popęka. Krem całkowicie zmieniłam dodając kremówkę i kawę. O polewie pisałam, że jak dla mnie jest do wymiany i spokojnie bez niej można się obejść, zastępując ją kremem.
Polecam to ciasto szczególnie w Święta, bo wygląda bardzo oryginalnie na stole.
Bûche de Noël – Polano Bożonarodzeniowe
Składniki
Ciasto
- 3 jajka
- 70g cukru
- 50g mąki pszennej
- 30g mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 250 g mascarpone
- 200 ml kremówki
- 3 łyżki cukru
- espresso
Instrukcje
Ciasto
- Białka ubijamy na pianę.
- Ubijamy dodając cukier i po jednym żółtku.
- Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Łączymy pianę z mąkami, do wymieszania składników.
- Wykładamy papier do pieczenia na największą blachę z piekarnika
- Rozsmarowujemy na papierze ciasto.
- Pieczemy w 200 stopniach 10 -12 min.
- Przekładamy ciasto na czystą ściereczkę, odrywając papier do pieczenia.
- Ciasto rolujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Krem
- Ubijamy kremówkę z cukrem.
- Osobno ubijamy chwilę mascarpone, dodajemy po łyżce kremówkę.
- Na koniec wlewamy espresso.
- Mieszamy.
- Kremem wypełniamy roladę.
- Zwijamy.
- Ucinamy pod kątem koniec rolady i przykładamy z boku ciasta, jako odnoga gałązki.
- Smarujemy całość kremem, robiąc widelcem lub grzebieniem do kremu wzorki.
- Odstawiamy do lodówki.
- Najlepsze na następny dzień.
Bardzo smakowicie się zapowiada Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂