Categories: Dania bezmięsneInne

Pieczone kasztany

Jump to recipe

Pierwszy raz kasztany jedliśmy po przeprowadzce do Krakowa. Jak opisać smak kasztanów? Jest to ciężkie zadanie. Są słodkawe, podobne w smaku nieco może do orzechów. Nieco mączyste, dlatego robi się z nich również mąkę, świetną do placków, naleśników.

W każdym razie, stają się one u nas coraz popularniejsze, dlatego każdy może teraz poznać ich smak. Dostępne są nawet w popularnym dyskoncie.

Dzisiaj zapraszam na szybką przekąskę. Jeśli macie ochotę coś poprzegryzać, jadalne kasztany sprawdzą się idealnie.

Polecam pieczenie kasztanów w rękawie foliowym jak ja piekłam, lub naczyniu żaroodpornym. Kasztany mimo nacięcia lubią eksplodować w piekarniku a umycie piekarnika po takiej eksplozji nie jest zadaniem łatwym 😉 Tak więc polecam rękaw lub naczynie żaroodporne.

 

MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

2 lata ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

3 lata ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

3 lata ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

3 lata ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

3 lata ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

3 lata ago