Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon cukiniowy, wiele osób nie wie już co robić z cukinią. Surówką z cukinii to szybkie i proste rozwiązanie na nadmiar cukinii. Ze smakiem wcinają ją duzi i mali, miłośnicy cukinii i ci, którzy podchodzą do niej z dystansem 😉

Pierwszy raz surówkę z cukinii jedliśmy u znajomej jakieś dwa lata temu i było to dla mnie prawdziwe odkrycie. W smaku przypomina tradycyjną mizerię, ale jak dla mnie, możemy tutaj bardziej bawić się smakiem, dodając ulubione dodatki. Jak dla mnie koperek jest dodatkiem obowiązkowym, bo wyraźnie podkręca smak surówki. Czosnek też mi tutaj świetnie pasuje, ale nie jest obowiązkowy.

Do surówki najlepiej sprawdzi się młoda cukinia. Jeśli jednak macie nieco większy egzemplarz lub starszą cukinię, też damy radę. Ja miałam młodą cukinię, ale trochę wyrośniętą. Nie obierałam jej, ale wydrążyłam na szybko, trochę nasionek zostało, ale w niczym to nie przeszkadzało, bo były miękkie i niewyczuwalne w smaku. Jeśli mamy starszą cukinię, to obieramy i uczciwie ją wydrążamy.

Musimy pamiętać, aby startą cukinię posolić, odczekać i potem porządnie odcisnąć, co pozwoli na pozbycie się goryczki. Surówka z cukinii nie będzie wiórowata, bo dodamy sosik a i sama cukinia puści jeszcze nam trochę soku.

Gosia, u której pierwszy raz jadłam tą surówkę, z rozpędu starła cukinię na tarce, jednak w oryginale zwykle kroi cukinię jak ogórki na mizerię – w plasterki. Do mnie przemawia zdecydowanie bardziej wersja jednak ze startą cukinią 😉

Sos do surówki robimy taki, jaki robimy do mizerii, dodając trochę czosnku. Ja lubię jogurt naturalny wymieszany ze śmietaną, z dodatkiem cukru i octem jabłkowym.

Bardzo polecam surówkę, bo to świetny, orzeźwiający dodatek do obiadu, do mięsa, makaronu, kaszy. Smakuje dużym i małym, przypomina w smaku mizerię, ale jest wdzięczniejsza do kombinowania z jej smakiem.

Drukuj

Surówka z cukinii

Pyszna, orzeźwiająca surówka z cukinii

Składniki

  • 1 szt cukinii
  • kilka gałązek koperku
  • 1/2 szkl. śmietany lub śmietana+jogurt
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól

Wykonanie

  • Cukinię kroimy na pół, jeśli jest starsza, to obieramy ze skórki i wydrążamy nasiona.
  • Cukinię ścieramy na tarce, solimy i zostawiamy na ok 15 minut
  • W tym czasie przygotowujemy sos – śmietanę lub śmietanę z jogurtem mieszamy, dodajemy cukier, ocet i przeciśnięty czosnek.
  • Cukinię odciskamy z soku i łączymy z posiekanym koperkiem i sosem.
MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

6 miesięcy ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Prosty placek drożdżowy z borówkami

Zapraszam was na aromatyczny placek drożdżowy z borówkami. W zasadzie w dowolnymi owocami lata czy…

2 lata ago