Halo, halo… czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe. Proste do zrobienia, wszystkie składniki wymieszacie po prostu łyżką, a więc nie ma potrzeby używać miksera.
Co jeszcze przemawia za tym ciastem dyniowym? Pachnie słońcem, ma ciepły jesienny kolor, nie jest za słodkie i długo pozostaje świeże. To nie ten rodzaj ciasta, które wysycha i się kruszy. Ciasto nawet po czterech dniach jest wilgotne i wzbudza zachwyty nawet u tych, którzy za dynią nie przepadają 😉 Możecie je polukrować, posypać cukrem pudrem czy co tam lubicie. Samo również doskonale smakuje.
Myślę, że duże znaczenie ma przygotowanie musu/puree dyniowego, a w zasadzie rodzaj dyni, jakiej do musu użyjecie. Ja zwykle kupuję dynię hokkaido, ponieważ jest bardzo smaczna, można ją przyrządzać i jeść ze skórką i po upieczeniu jest taka hmm mączysta 😉 Uwielbiamy frytki z tej dyni. Dla leniwych, możecie kupić gotowy mus w słoiku, tylko po co? Ja wrzucam dynię do piekarnika i piekę do miękkości, a potem ją blenduję. W zależności od tego, jak gładko zblendujecie dynię, w cieście mogą być widoczne nitki skórki dyni. Jeśli bardzo wam to przeszkadza, to blendujecie dynię zupełnie na gładko lub zdejmujecie skórkę. Możecie upiec dynię również w frytkownicy beztłuszczowej. Co kto lubi.
Mój mus jest bardzo zwarty i musem jest raczej z nazwy, bardziej ma konsystencję puree. Jeśli macie rzadszy mus, ciasto też na pewno wyjdzie.
Ja uwielbiam takie leniwe przepisy, gdzie nie trzeba myć dziesięciu misek, wyciągać miksera i kilku końcówek do niego. Tutaj wystarczy nam łyżka, miska i w wersji kiedy sami robimy mus dyniowy – blender. Od biedy możemy upieczoną dynię rozgnieść widelcem 😉 Z uzyskanego musu odmierzamy szklanką potrzebną ilość i już. Resztę musu można zamrozić i użyć do placków czy innego ciasta.
To ciasto dyniowe nie potrzebuje specjalnego sposobu przechowywania. Nie musimy niczym go przykrywać czy trzymać w lodówce. U nas przetrwało całe cztery dni i cały czas nie było suche.
Ciasto nie jest bardzo słodkie a dodatek przypraw dobrze podkręca jego smak. Nie smakuje piernikiem 😉 Jeśli lubicie słodkie ciasta to możecie dodać więcej cukru lub na wierzch ciasta dać lukier czy też krem na bazie serka śmietankowego dosłodzonego cukrem pudrem.
Tutaj będzie trochę o konsystencji ciasta, bo zwykle budzi wiele kontrowersji w przepisach. Ciasto jest gęste i wymaga solidnego mieszania łyżką. Jeśli macie bardzo gęsty mus dyniowy/puree, to możecie dodać ze dwie łyżki śmietany czy jogurtu.
Proporcje na keksówkę o rozmiarze 29×14 cm
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…
Zapraszam was na aromatyczny placek drożdżowy z borówkami. W zasadzie w dowolnymi owocami lata czy…