Ciasta ucierane

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo… czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe. Proste do zrobienia, wszystkie składniki wymieszacie po prostu łyżką, a więc nie ma potrzeby używać miksera.

Co jeszcze przemawia za tym ciastem dyniowym? Pachnie słońcem, ma ciepły jesienny kolor, nie jest za słodkie i długo pozostaje świeże. To nie ten rodzaj ciasta, które wysycha i się kruszy. Ciasto nawet po czterech dniach jest wilgotne i wzbudza zachwyty nawet u tych, którzy za dynią nie przepadają 😉 Możecie je polukrować, posypać cukrem pudrem czy co tam lubicie. Samo również doskonale smakuje.

Trochę o puree/musie z dyni

Myślę, że duże znaczenie ma przygotowanie musu/puree dyniowego, a w zasadzie rodzaj dyni, jakiej do musu użyjecie. Ja zwykle kupuję dynię hokkaido, ponieważ jest bardzo smaczna, można ją przyrządzać i jeść ze skórką i po upieczeniu jest taka hmm mączysta 😉 Uwielbiamy frytki z tej dyni. Dla leniwych, możecie kupić gotowy mus w słoiku, tylko po co? Ja wrzucam dynię do piekarnika i piekę do miękkości, a potem ją blenduję. W zależności od tego, jak gładko zblendujecie dynię, w cieście mogą być widoczne nitki skórki dyni. Jeśli bardzo wam to przeszkadza, to blendujecie dynię zupełnie na gładko lub zdejmujecie skórkę. Możecie upiec dynię również w frytkownicy beztłuszczowej. Co kto lubi.

Mój mus jest bardzo zwarty i musem jest raczej z nazwy, bardziej ma konsystencję puree. Jeśli macie rzadszy mus, ciasto też na pewno wyjdzie.

Ja uwielbiam takie leniwe przepisy, gdzie nie trzeba myć dziesięciu misek, wyciągać miksera i kilku końcówek do niego. Tutaj wystarczy nam łyżka, miska i w wersji kiedy sami robimy mus dyniowy – blender. Od biedy możemy upieczoną dynię rozgnieść widelcem 😉 Z uzyskanego musu odmierzamy szklanką potrzebną ilość i już. Resztę musu można zamrozić i użyć do placków czy innego ciasta.

Jak przechowywać ciasto dyniowe

To ciasto dyniowe nie potrzebuje specjalnego sposobu przechowywania. Nie musimy niczym go przykrywać czy trzymać w lodówce. U nas przetrwało całe cztery dni i cały czas nie było suche.

Ciasto nie jest bardzo słodkie a dodatek przypraw dobrze podkręca jego smak. Nie smakuje piernikiem 😉 Jeśli lubicie słodkie ciasta to możecie dodać więcej cukru lub na wierzch ciasta dać lukier czy też krem na bazie serka śmietankowego dosłodzonego cukrem pudrem.

Konsystencja ciasta

Tutaj będzie trochę o konsystencji ciasta, bo zwykle budzi wiele kontrowersji w przepisach. Ciasto jest gęste i wymaga solidnego mieszania łyżką. Jeśli macie bardzo gęsty mus dyniowy/puree, to możecie dodać ze dwie łyżki śmietany czy jogurtu.

Proporcje na keksówkę o rozmiarze 29×14 cm

Drukuj

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Wilgotne ciasto dyniowe, idealne na jesień

Składniki

  • 1,5 szkl. musu/puree z dynii
  • 3 szt. jajka
  • 3 szkl. mąki pszennej (dałam 2 szkl tortowej i 1 szkl mąki 650 )
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie

  • Do miski wsypać suche składniki i wymieszać.
  • Do mieszanki dodać mokre składniki i wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto jest gęste.
  • Przełożyć ciasto do blaszki nasmarowanej tłuszczem
  • Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 min – do suchego patyczka

Uwagi

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jeśli ciasto jest baaaardzo gęste można dodać 2 łyżki jogurtu lub śmietany
MieszamWGarnku

Recent Posts

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

2 lata ago

Prosty placek drożdżowy z borówkami

Zapraszam was na aromatyczny placek drożdżowy z borówkami. W zasadzie w dowolnymi owocami lata czy…

2 lata ago