Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie trzeba piec. Jest bardzo efektowne, rozpływa się w ustach. Warstwy biszkoptów przełożone kremem i śmietaną na pewno posmakują każdemu.
Ciasto z kremem możemy udekorować dowolnie. Ja użyłam startej czekolady i mielonych orzechów. Świetnie się sprawdzą małe pierniczki czy kolorowa posypka lub jakieś inne wasze patenty.
Przepis znaleziony na jednej z grup facebookowych i nieco zmodyfikowany.
Jeszcze mała uwaga odnośnie biszkoptów. W przepisie użyłam biszkoptów podłużnych tzw. lady fingers i biszkoptów okrągłych na spód ciasta i do oddzielenia warstwa kremu. Autorka postu namacza biszkopty w mleku. Ja nie, ponieważ moim by zbytnio nasiąkły. Ale jeśli wsadzimy te podłużne biszkopty bez namaczania i dodamy do nich krem, krem wejdzie nam między biszkopty. Mi to nie przeszkadza, ale może wy jesteście estetami 😉 Jeśli tak, wtedy warto namoczyć podłużne biszkopty do połowy i tego mokrego biszkopta zagiąć na dno tortownicy i też będzie łatwiej je ściśle ułożyć, żeby pomiędzy pionowymi biszkoptami nie było żadnych przerw i krem też tędy nie uciekał.
W oryginale krem śmietankowy to bita śmietana wraz z fixem do śmietan, ale jakoś za tym nie przepadam i bardziej do mnie przemawia krem z mascarpone.
Ja robiłam ciasto w regulowanym rancie do pieczenia tortów – średnica około 20 cm, wyłożonym folią.
Ciasto oczywiście przechowujemy w lodówce, najlepiej zrobić je dzień wcześniej, wtedy ładnie się trzyma i wszystkie smaki się dobrze łączą.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…
Zapraszam was na aromatyczny placek drożdżowy z borówkami. W zasadzie w dowolnymi owocami lata czy…