Tak patrzę na instagram i wydaje mi się, że wszyscy pieką chleb 😉 Ale to dobrze! Ja się bardzo cieszę. Dzisiaj polecam przepis na chleb pszenno-orkiszowy. Chleb miał być eksperymentem. Taki sik-pryk i zobaczymy co wyjdzie.
A wyszło, oj dobrze….to kolejny chleb pieczony w garnku żeliwnym.
Chleb możecie upiec z różnych rodzajów mąk. Ja użyłam orkiszowej pełnoziarnistej i pszennej chlebowej. Możecie użyć również mąki pszennej samej, wtedy chleb będzie delikatniejszy. Możecie dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą. Ja lubię wszelkiego rodzaju ziarenka w chlebie, dlatego teraz sypnęłam siemię lniane. Możecie dodać dowolne ulubione ziarna.
To co ważne przy robieniu tego chleba, to konieczność dwukrotnego składania ciasta w pierwszych 40 minutach wyrastania. Wystarczy brzegi ciasta składać do środka misy – coś jakbyśmy składali kartkę w kopertę. Dzięki temu, mamy ładnie wyrośnięty miąższ.
Skórka jest chrupiąca, co zawdzięczamy pieczeniu chleba w garnku, a później dopiekaniu go poza garnkiem.
Powiem szczerze, że nie spodziewałam się, że tak prosty przepis da tak dobre efekty. Miąższ jest doskonały. W sumie chleb tak ładnie pachniał, a skórka tak miło chrupała naciśnięta palcem, że nie daliśmy chlebkowi wystygnąć i kroiłam jeszcze ciepły.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…