Lubię pasztet i domowe mięsiwa. Taki prawdziwy pasztet kojarzy mi się z dzieciństwa, bo mama piekła pasztet tylko na święta. A jeszcze lepiej, jak pasztet po świętach był wyjmowany z zamrażalki i odgrzewany w piekarniku. Był po prostu niesamowity i niepowtarzalny.
Pasztet drobiowy to lżejsza wersja tradycyjnego pasztetu. Smakuje wyśmienicie, rozpływa się w ustach. Wzbogacony jest dość sporą ilością warzyw.
Co dla mnie ważne, to w sumie najłatwiej w drobiu o dobrej jakości mięso. Bez większego trudu znajdziemy kurczaka zagrodowego, którego możemy użyć do pasztetu.
I teraz zdradzę wam sekret tego pasztetu. Jeśli użyjemy jedynie mięsa drobiowego, pasztet nie będzie smaczny. Będzie suchy i będzie się kruszył. Dlatego potrzebujemy dodać tłuszczu. W normalnym pasztecie dodaje się boczek czy podgardle. Tutaj dlatego polecam sprawdzone mięso, bo możemy do pasztetu dodać skórkę z kurczaka. Ja jeszcze lubię dolać rozpuszczone masło, które też podniesie nie tylko kaloryczność pasztetu, nada mu odpowiedniej konsystencji i co ważne, również pozytywnie wpłynie na smak pasztetu drobiowego. Jeśli pominiemy dodatek skóry, to musimy dodać więcej masła.
Możecie mieszać mięsa dowolnie, tzn nie ma obowiązku trzymania się ściśle przepisu. Dajecie to co macie. Nie podam wam też dokładnych ilości przypraw, bo każdy preferuje własną ostrość i intensywność potrawy. Dodajemy min. po 1 łyżeczce każdej z przypraw. Ja po wyrobieniu pasztetu, próbuję go i wiem czego mi brakuje. Masa na pasztet musi być dość intensywna w smaku.
Pasztet możemy mrozić. Ja go później, po wyjęciu z zamrażalki wsadzam do piekarnika z kilkoma strugami masła lub smalcu na wierzchu. Ten odświeżany w taki sposób pasztet, jest jeszcze lepszy!
Jeśli lubicie dobrej jakości wędliny, a nie chcecie jeść tłustych pasztetów, w środku których jest nie wiadomo co, to idealny przepis dla was.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…