Przyszedł dzień, kiedy w naszym chlebaku chleba nie było, a za bardzo chętnych do wypadu do sklepu też nie. Co było robić… upiec chleb 😉 A nie, bo bułkę jednak 😉

Mieszkając w Warszawie znałam nazwę bułka wrocławska. W Krakowie, nikt nie mówi inaczej jak „weka”. Wolę zdecydowanie nazewnictwo warszawskie, ale mieszkając w Krk, mówię „weka” 🙂

Tak czy siak, dzisiaj zapraszam na przepis na bułkę wrocławską – wekę, baton, bułkę francuską… pewnie jeszcze kilka nazw funkcjonuje. Podchodziłam do jej pieczenia kilkukrotnie, jednak efekt nie do końca mnie zadowalał.

Ten przepis do podwójny powrót do korzeni. Po pierwsze – smak. Jest identyczna jak ta, jaką pamiętam z dzieciństwa. Po drugie – przepis pochodzi od Liski z Pracowni Wypieków. Liskę pamiętam jeszcze z czasów, kiedy blogów praktycznie nie było, a ja czas spędzałam na Galerii Kulinarnej na stronie Wyborczej. Potem rodzima Liska, stała się obcobrzmiącą Whiteplate 😉

Bułkę z tego przepisu piekłam kilkukrotnie, bawiąc się czasem pieczenia i sposobem formowania bułki. Piekłam i ciemniejsze wersje weki i jaśniejsze. Wersje bułek jasne, są nieco delikatniejsze w smaku. Formowanie za to wpływa na wysokość upieczonych bułek.

Bardzo polecam przepis. Już pierwsza próba dała tak świetne rezultaty, że od razu zjedliśmy jedną bułkę w całości. Ciężko skończyć na jednym kawałku.

Bułkę wrocławską robimy z mąki tortowej, dzieki której miąższ jest niezwykle delikatny. Świetny do kanapek szczególnie z dżemem czy serem. Ale tradycyjne kanapki z tej bułki też smakują wybornie.

Z przepisu wychodzą dwie bułki.

Drukuj

Bułka wrocławska, weka

Delikatna bułka pszenna.

Składniki

  • 600 g mąki tortowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g oleju
  • 160 ml letniego mleka
  • 200 ml letniej wody
  • 50 ml ciepłej wody z odrobiną cukru do smarowania

Wykonanie

  • Składniki ciasta zagnieść. Ja robiłam to robotem. Ciasto wyrabiamy ok. 15 min, w połowie czasu wyrabiania robimy przerwę, aby ciasto chwilę odpoczęło.
  • Ciasto delikatnie posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na 1-1,5h do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy podłużną bułkę – lekko rozpłaszczając placek i zabierając boki ciasta do środka. Składanie powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
  • Bułki układamy złożeniem do dołu i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę.
  • Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, pamiętając o umieszczeniu w środku naczynia z wodą.
  • Bułki nacinamy w kilku miejscach ostrym nożem lub żyletką. Wierzch bułek smarujemy wodą z cukrem.
  • Pieczemy 10 min, po tym czasie skręcamy temperaturę piekarnika do 200 stopni, uchylamy na chwilkę drzwiczki i pieczemy ok 20 min. Jeśli bułka zbyt wcześnie zacznie się rumienić, przykrywamy folią aluminiową.
  • Upieczone bułki studzimy na kratce.

MieszamWGarnku

View Comments

Share
Published by
MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

6 miesięcy ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

2 lata ago