Dzisiaj przepis dla tych, którym nie chce się iść do sklepu po bułki 😉 A tak na serio, nie zawsze chce mi się piec chleb, a czasem po prostu wygodniej zrobić bułki. Bo szybciej, bo żeby zmienić smak itp.
Z tego przepisu otrzymamy ok. 7-8 szybkich bułek pszennych. Naprawdę szybkich, bo ciasto krótko wyrasta, specjalnie przy nim się nie napracujemy.
Jakie są w smaku? Mój mąż spróbował i mówi „Prawdziwe, nie dmuchane bułki” I to niech będzie najlepszą ich recenzją. Nie są chrupiące chyba, że dłużej potrzymamy je w piekarniku, aż skórka porządnie się zrumieni. Są miękkie i świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju kanapki zarówno te na słodko z dżemem czy miodem jak i te wytrawne.
Przepis pochodzi stąd, jednak ja użyłam suchych drożdży, a więc etam wyrastania drożdży mnie ominął, co jeszcze przyspieszyło całą sprawę 😉 Co prawda w oryginalnym przepisie użyto świeżych drożdży, ale ja ich wyjątkowo nie miałam, więc użyłam suchych. Ale autorka i tak nie robi rozszczynu, tylko wszystko ładuje do michy i zagniata ciasto. To tak w razie dla tych, co jednak skłaniają się do użycia świeżych drożdży.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…