Ciasta ucierane

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Lubicie rabarbar? Ja uielbiam i kojarzy mi się z dzieciństwem i ukochanym kompotem z rabarbarem. Ten niepowtarzalny smak kompotu, uwielbiałam. A to drugie w tym sezonie moje ciasto z rabarbarem. Zwykle piekę kruche lub drożdżowe, więc chciałam aby to ciasto było nieco inne, dlatego powstał pomysł na ciasto jogurtowe z rabarbarem.

Ciasto jogurtowe jest lekkie, nie wymaga wyrastania, nie trzeba się obawiać, że sok jaki wytrąci rabarbar spowoduje klęskę ciasta. Przepis sądzę idealny na pierwsze ciasto z każdymi owocami dla osób początkujących. Zakalec też wam nie grozi, ale trzeba pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej i to cała tajemnica sukcesu 😉

Ja do wszelkich ciast owocowych, lubię dodać dość sporo owoców, jednak jeśli wolicie bardziej wyważone ciasta, zamiast 1 kg owoców, możecie dodać 0,75 lub tylko 0,5 kg. Z taką ilością rabarbaru, ciasto jest niesłodkie a lekko kwaskowe.

Do tej pory piekłam głównie drożdżowe lub kruche placki rabarbarowe, ale ciasto jogurtowe doskonale pasuje do rabarbaru, mój tata nim się zachwycał. Jest aromatyczne, nie jest suche i naprawdę proste do upieczenia.

Ciasto wychodzi bardzo gęste, więc nie da się go przelać a jedynie przełożyć łyżką na blachę.

Drukuj

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Pyszne, delikatne i nie za słodkie ciasto jogurtowe.
Rodzaj Dessert
Kuchnia Polish
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Czas łącznie 1 godzina 10 minuty
Liczba porcji 12

Składniki

  • 1 kg rabarbaru
  • 250 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 szt. jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Wykonanie

  • Rabarbar myjemy, osuszamy i tniemy w kawałki wielkości 2 cm.
  • Masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • Dodajemy kolejno jajka, cały czas ucierająć masę.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy.
  • Miksujemy, dodając po łyżce jogurt, na koniec dodajemy aromat.
  • Ciasto przekłądamy na blachę nasmarowaną tłuszczem. Na wierzch układamy pocięty rabarbar
  • Pieczemy w 180 stopniach około 45-60 min, najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Uwagi

Ciasto możemy polać lukrem, posypać cukrem pudrem czy kruszonką
MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

6 miesięcy ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

2 lata ago