Dzisiaj kolejna odsłona zupowego cyklu. Zupa z czerwonej soczewicy – dahl. Zupa to element kuchni indyjskiej. Niezwykle smaczna, sycąca, na długo zaspokoi nawet największego głodomora. Może być jedzona z chlebkami naan czy grzankami.
Miska takiej zupy z soczewicy to samodzielne danie. Możecie je wzbogacić mlekiem kokosowym. My lubimy ją w wersji ostrej, więc nie żałujemy przypraw.
W zależności od tego, jak długo będziecie gotować zupę, soczewica w niej będzie bardziej wyrazista lub też bardziej rozgotowana, tworząc zupę -krem.
Taka zupa idealna jest na zimę, bo doskonale rozgrzewa dzięki przyprawom.
Pierwszy raz jedliśmy ją w knajpce wegetariańskiej. Trochę się bałam, ale zupełnie niepotrzebnie. Zupa okazała się przepyszna, a ta z tego przepisu z powodzeniem jej dorównuje.
Jeśli macie ok 20-30 min i szklankę czerwonej soczewicy, nie wahajcie się jej użyć i zrobić pyszną zupę.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…