Dzisiaj zapraszam na surówkę z selera. Podobno, sporo osób nie lubi selera, czego osobiście nie rozumiem. To przepyszne warzywo, idealne na kotlety czy nawet frytki. Wyraziste w smaku, a w surówce… Surówka z selera jest bez wątpienia jedną z moich ulubionych. Jedyną kwestią jaką nie lubię w związku z selerem, to trudność w ścieraniu. Seler jest dość twardy i ścieranie go na tarce, do najłatwiejszych nie należy.
Seler świetnie łączy się z innymi warzywami. Pasują do niego niemal wszystkie. Surówka selerem świetnie smakuje zarówno z olejem, jogurtem czy majonezem.
Do surówki zużyłam to co było w lodówce – mocno dojrzałe kaki, 1/3 puszki kukurydzy, jabłko i żurawinę. A żurawinę mam nie byle jaką. Podczas pobytu w Krynicy, na targu kupiłam żurawinę suszoną, słodką w smaku, ale bez dodatku cukru, co w przypadku żurawiny oczywiste tak nie jest. W każdym razie żurawina smakuje świetnie i żałuję, że nie kupiłam jej więcej.
Surówka z selera będzie świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań – mięsnych jak i bezmięsnych.
Żurawinę jeśli macie bardzo suchą, warto wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie, aby była miększa i ładniej stapiała się w smaku z całością surówki.
A Wy jakie surówki preferujecie? Samo główne warzywo, czy dodatki innych, a może dodajecie również owoce? Preferujecie surówki na słodko czy raczej wytrawne?
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…