W moim warzywniaku ostatnio rzuciła mi się w oczy biała rzodkiew. Nie jadłam jej całe wieki, musiałam zatem opuścić zacny lokal z tymże warzywem. Wiem, będzie nowa surówka na obiad! I z czym połączyć białą rzodkiew? Sama w sobie lekko ostrawa, ale osobiście dla mnie nieco mdła. Ponieważ śnieg za oknem dość mocno dawał się we znaki, postanowiłam, że i moja surówka będzie biała, co nieco zawężało możliwość dodatków warzywnych czy owocowych.
Nic to, padło na biały seler, który podkręcił smak surówki, a który uwielbiam i na jabłko, które w zasadzie pasuje do wszystkiego i do każdej surówki. Jeśli więc waham się co dodać, albo komponuję sobie w głowie skład surówki, to jabłko zawsze mogę bezpiecznie dodać 😉
I powstała biała surówka, lekko zakwaszona sokiem z cytryny, który zapobiega również ściemnieniu jabłka. Lekka, ale wyrazista w smaku. W mojej wersji z dodatkiem chrzanu i śmietaną. Świetnie pasuje do ziemniaków, kaszy czy makaronu.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…