Co jak co, ale na szarlotkach czy też jabłecznikach to się u nas znamy. To jedna z najlepszych szarlotek, a bez wątpienia najlepsza na cieście krucho-drożdżowym. Przepyszna! To ciasto z gatunków tych, dla których łamię swoją dietę i nie żałuję 😉 Bardzo aromatyczne, nic nie tracące ze swojego smaku nawet po 2-3 dniach. W smaku nie czuć drożdży, który to smak niektórym osobom przeszkadza.
Ta szarlotka ma to co najlepsze w cieście kruchym i drożdżowym. Ja dałam do niej sporo jabłek, bo coś koło 2 kg szarej renety, do tego trochę cukru, cynamonu i bułki tartej, żeby ładnie związać masę. Po upieczeniu możecie według uznania posypać ciasto cukrem pudrem, a może będziecie mieć ochotę na słodszy wariant i je polukrujecie?
Przyznam szczerze, że jesień to dla mnie czas ciast z jabłkami, śliwkami i dynią. I co tydzień mam poważny dylemat, jakie ciasto brać właśnie na warsztat. Bywa, że ciasto wychodzi tak dobre, że za tydzień robię je ponownie i dodatkowo drugie. No i pytanie, kto to zjada, bo mamy z tym nie lada problem? Nie ja, a reszta będziecie moją tajemnicą 😉
W każdym razie zwykle na weekend wybieram ciasto z jabłkami i dodatkowo jakieś inne. Uwielbiam jak dom pachnie aromatem szarlotki. I chyba ten zapach lubi też mąż, który wraca w piątek z pracy, siada karnie przy stole i z mleczkiem wcina ciasto.
No i mam taki patent na jabłka, że podczas duszenia/prażenia, część jabłek, tak mniej więcej 2/3 wrzucam do garnka od razu, a 1/3 pod koniec prażenia. Dzięki temu część jabłek jest w kawałkach, ale mięciutka i taka konsystencja pasuje mi najbardziej.
Jakie ciasta z jabłkami lubicie najbardziej? Ja przyznam bez bicia, że te z prażonymi jabłkami. To one nadają jak dla mnie charakter prawdziwej szarlotce. Ok, te ciasta, gdzie jabłka wrzucamy w kawałkach są poprawne, ale nie mają TEGO charakteru co ciasto z przesmażonymi jabłkami, rozpływającymi się w ustach. Może kwestia tego, że nie trafiłam jeszcze na jakiś odjazdowy przepis na tego typu ciasto, a może po prostu mam taki wypaczony gust?
W każdym razie, mimo natłoku ciast do wypróbowania, to ciasto na pewno nie raz zagości na naszym stole i to w różnych wariantach.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…