Kiedyś nie lubiłam kurek. Nie czułam ich smaku ani zapachu, dlatego wolałam bardziej konkretne grzyby jak chocby podgrzybki. Od kilku lat, doceniam jednak kurki i szczególnie w sezonie, dość często goszczą one na naszym stole w różnej formie.
Dzisiaj zapraszam na mega prosty sos kurkowy serowo-śmietanowy. To, jaki ostatecznie będzie jego smak i konsystencja, zależy tak naprawdę od was, a raczej od ilości grzybów, jaką dysponujecie.
Znam takich, co do sosu dodadzą jedynie garść grzybów, i takich co to wrzucą pół kilo. Ja lubię w tym daniu luźną konsystencję sosu, ale również lubię czuć kurki, dlatego jestem za opcją, gdzieś po środku 😉
Generalnie, jeśli potrzebujecie więcej sosu, dodajecie trochę wody. Jeśli lubicie bardziej zwięzłą konsystencję, możecie zagęścić sos łyżką mąki. Wszystkie te dodatki są opcjonalne, ale chodzi o to, aby zrobić sos, który będzie wam smakował i wykorzystywał te składniki, które macie pod ręką w takiej właśnie ilości.
Ja dodałam do sosu śmietanę 30% wszystko po to, aby można było całość spokojnie kilka minut dusić i nie obawiać się, czy śmietana się zważy czy nie. Taki miałam dzisiaj leniwy nastrój 😉
Do sosu kurkowego, dodaję też ser, który podkręca smak dania ale też zagęszcza sos, przez co sos jest bardziej zawiesisty. Proponuję dodać do sosu jakiś ser o wyrazistym smaku. Ja raz dodałam czarną perłę, innym razem ser pleśniowy.
Ilość czosnku dodawana do sosu, również zależy od waszych indywidualnych preferencji. I zielenina. Mama uczyła mnie zawsze, że do grzybów idealnie pasuje zielona natka. Ja lubię i natkę i koperek, więc w moim sosie znajdziecie obie zieleninki.
Przypominam, że jeśli robicie sos kurkowy do makaronu, warto nie wylewać wody spod makaronu, a dodać jej niewielką ilość do sosu, o ile oczywiście chcecie i potrzebujecie trochę większą ilość sosu. Taka woda nada dodatkowego smaku daniu, a zdecydowanie lepiej się sprawdzi niż dodatek zwykłej wody.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…