Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny

Jump to recipe

Hummus po raz pierwszy kupiłam dobrych parę lat temu na targu regionalnym. Świeżutki, robiony na oczach klienta. Ta pasta z ciecierzycy jest świetnym smarowidłem do chleba czy może stanowić dip do warzyw czy czipsów. My lubimy ją wcinać, maczając w niej chleb pszenny lub jakąś bułę. Dobrze doprawiona, nie musi odrzucać od siebie nawet tych, którzy alergicznie reagują na słowa „warzywna”, „jarzynowa”, „wegetariańska” 🙂

Jej smak w dużej mierze zależy od dodatków, z którymi warto eksperymentować. Jako dodatek posłużyć mogą suszone pomidory, czosnek, świeże zioła a nawet pieczony burak.

Ja przyzwyczaiłam się przygotowywać hummus z gotowanej cieciorki, ale równie dobrze sprawdzi się ciecierzyca z puszki. Co ważne, nie wylewajcie ani wody z gotowania cieciorki ani zalewy z puszki. Przydadzą się potem do rozrzedzenia naszej pasty. Jeśli z jakiś względów przegapiliście i pozbyliście się wody lub zalewy, możecie rozrzedzić hummus zimną wodą, taką schłodzoną w lodówce.

Polecam też używać do zakwaszenia pasty, soku świeżo wyciśniętego z cytryny.

Warto hummus zrobić samemu. Nie tylko jest tańszy od tego kupnego, ale też wiemy co jemy i możemy bawić się dodatkami do hummusu-bazy, tworząc wiele własnych kompozycji smakowych. Warto też poeksperymentować z formą serwowania humussu. Podajcie go posypany posiekanymi orzechami, kolendrą, oliwkami czy ostrą papryką. Ja lubię szczególnie kolendrę  i wędzoną paprykę 😉 Znajdźcie Wasze ulubione dodatki.

Możecie spróbować ugotować cieciorkę z dodatkiem 1/2 łyżeczki sody (wcześniej cieciorkę namaczamy również z dodatkiem sody). Spowoduje to, że skórka z ziarenek sama odejdzie a hummus będzie delikatniejszy i bardziej głęboki w smaku. Tak naprawdę przepisów na hummus jest tyle, ile jego wykonawców i każdy ma swój tajemniczy dodatek, który czyni jego hummus tym wyjątkowym 😉

Jeśli zostało Wam hummusu na kolejny dzień, warto wierzch polać oliwą, którą kolejnego dnia wmieszacie w pastę. Dzięki temu pasta z ciecierzycy nam nie wyschnie.

I jeszcze zwracam uwagę na jeden składniki, bez którego hummusu nie ma. Pasta tahini. Oczywiście, możecie zrobić ją sami w domu. Ja, przyznam się bez bicia, zwykle jednak ją kupuję w sklepie.  I tutaj uczulę Was na czytanie składów past. Nie dajcie porwać się wizji, że kupujecie tahini w sklepie greckim, tureckim czy innym, więc będzie lepsze… Czytajcie skład. Niektóre tahini zawierają 100% sezamu, niektóre 60. Co ciekawe, niekoniecznie różnią się znacznie cenowo. Za to smakowo czy konsystencją… no i na smak hummusu tahini również wpływa… Pamiętajcie, czytamy składy kupowanych, szczególnie po raz pierwszy produktów.

Składniki podane są ” na oko”. Musicie próbować pasty na bieżąco i dosmaczać ją po swojemu. Dużo zależy czy dacie ciecierzycę gotowaną czy też z puszki jak i od konsystencji użytej pasty tahini. Hummus powinien być w smaku wyrazisty, dlatego nie żałujcie kuminu.

Zapisz

Zapisz

MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

6 miesięcy ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

2 lata ago