Zupy

Sycąca zupa z młodych warzyw i soczewicy

Ponieważ ostatnio pogoda średnio nam dopisywała, naszło mnie na jakieś konkretniejsze zupy. Dobra zupa jest o tyle fajna, że Młoda przy zupach nam raczej nie marudzi i ciąga je ze smakiem. Był jeden warunek, zupa musiała być dość treściwa, bo matce nie chciało się już robić drugiego dania.

Postanowiłam przy okazji zużyć resztę soczewicy, która zalegała mi już dłuższy czas w szafce. I powstała pyszna, sycąca zupa, która może nie wygląda porywająco, za to świetnie smakuje i pozwoliła mi na wyczyszczenie lodówki 😉

Osobiście uwielbiam zupy wiosną. Młode warzywa bez wątpienia robią robotę. Za selerem naciowym nie przepadam, ale wyjątkowo dodaję właśnie wiosną do zup, liście selera. Zresztą taki wywar z młodych warzyw jest świetną bazą do wielu zup – koperkowej, ryżowej, szpinakowej czy wielu innych.

Ale powróćmy do zupy, moja mama myślała w pierwszej chwili, że to krupnik. Nawet, jeśli nie przepadacie za soczewicą, to mało kto ją tutaj naprawdę wyczuje. Zupę gotowałam na oko i składniki też tak dodawałam. Moja zupa wyszła gęsta, dlatego gotujcie pod własne upodobania kulinarne.

Zupa jest delikatna w smaku i jeśli lubicie bardziej konkretne smaki, możecie dodać jakąś zdrową przyprawę rosołową – tak, są takie na rynku 😉

Zupa gotowana jest z młodych warzyw i ich wielkość podana w przepisie jest wielkością młodych warzyw. Stara marchewka ma inną wielkość niż młoda, podobnie pietruszka czy seler 🙂

A teraz trik na poprawę smaku zupy. Jeśli chcecie, aby zupa miała głębszy smak, warzywa zamiast wrzucać na wrzątek, podsmażcie chwilę na 2 łyżkach masła i dopiero potem całość dodajcie do wrzątku.

Drukuj

Zupa z młodych warzyw z soczewicą

Pyszna, sycąca zupa

Składniki

  • 3 szt marchewki
  • 1 szt pietruszki
  • 4 szt łodygi selera
  • 1/2 szt selera
  • 2/3 szkl. czerwonej soczewicy
  • 3 szt ziemniaków
  • 3 l wody lub wywaru
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie

  • Warzywa z wyjątkiem ziemniaków, nie obieramy i kroimy w półplasterki
  • Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 min.
  • Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki i soczewicę.
  • Gotujemy do miękkości doprawiamy do smaku.
MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

6 miesięcy ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

2 lata ago