Dzisiaj prezentuję pyszną i treściwą zupkę – chowder. Gęsta, z dużą ilością warzyw. Po prostu pyszna i doskonale rozgrzewająca, akurat na jesień lub zimę.
Ponieważ pierwszy raz gotowałam chowder, musiałam doczytać o tym co jem 😉 Jak się okazało, to zupa gotowana kiedyś głównie na statkach z tego, co morze dostarczyło danego dnia, a więc były to głównie ryby czy owoce morza. Jest narodowym daniem w USA i przybyła tam wraz z rybakami, z Nowej Funlandii. Co charakteryzuje chowder? Duża ilość dodanej do zupy śmietany lub mleka.
Przepisów na to danie jak to bywa jest bardzo dużo. Nasza zupa nie ma nic wspólnego z morzem, no może poza wodą 😉
Oryginalny przepis pochodzi stąd. Ja wzbogaciłam go o topinambur, który akurat zalegał mi w kuchni. Taki mały, swojski akcencik 😉 Ogólnie, to bardzo polecam bloga Marii, jest tam masa inspirujących przepisów.
W zupie znajduje się ser żółty- cheddar, ale możecie dodać ulubiony ser żółty. Zupa świetna z grzankami jak i sama.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…