Ciasta drożdzowe

Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci

Jump to recipe

Naszło mnie na ciasto drożdżowe. Takie najzwyklejsze, jak kiedyś robiła babcia. Pachnące masłem, żółte od masła i jajek a nie od barwników. Bez żadnych kremów, udziwnień i obcych nazw;) Ot, zwykły placek drożdżowy z kruszonką.

Jest doskonały, wilgotny, dobrze się kroi i niesamowicie pachnie w trakcie pieczenia i później. Doskonały sam, z masłem, dżemem, miodem czy jak tam jeszcze jadacie ciasto drożdżowe. Do popicia oczywiście ciepłe mleko, bo inaczej być nie może. No dobra, kawa latte też przejdzie 😉

Przepis pochodzi z pradawnej książki „Wszystko z mąki”, wydanej w 1991 roku. Jest to przekład książki rosyjsko języcznej. Uwielbiam książki z tego okresu. Jest w nich i siermiężny papier i milion przepisów na wszystkie okazje 😉 Nie kosztowały też bajońskich kwot. Jedyny minus, to brak zdjęć. Wiadomo, jemy oczami, więc w książce kulinarnej zdjęcia być powinny. No ale nie wymagajmy wszystkiego. Książka kupiona w antykwariacie za całe 2 zł. Zawiera przepisy na naprawdę dziwne dania, z różnych kuchni wschodnich. Może uda mi się z połowę z nich spróbować. A przepisy w książkach z tamtych lat są takie jak być powinny i praktycznie zawsze wychodzą – nie wiem, czy tak jak w zamierzeniu autora było, ale wychodzą 😉

Podaję połowę porcji, bo nie wiem jak wielgachne ciasto wyszło by z całości 😉

U mnie wyszła duża keksówka, ale ciasto wykipiało. Ostatnio skupiam się  na pieczeniu chlebów na zakwasie, które rosną głównie przed wstawieniem do pieca. Fakt, że ciasto rośnie również w piekarniku, jakoś umknął mi tym razem:) Nie zmienia to jednak faktu, że ciacho wyszło genialne.

Możecie dodać swoje ulubione bakalie czy kandyzowaną skórkę pomarańczową. Skórki jeszcze nie miałam a rodzynek jak wielokrotnie pisałam, mąż nie trawi 😉

 

Zapisz

MieszamWGarnku

View Comments

  • Ciasto drożdżowe zawsze było dla mnie wyzwaniem. Wciąż pamiętam jak idealnie smakowało drożdżowe przyrządzane w prodiżu. Wskutek paru nieudanych prób zaprzestałam na lata robienia tego ciasta i dziś na chrzciny synka stwierdziłam że zrobię coś wyjątkowego. Trafiłam na ten przepis i ryzykując porażką zrobiłam podwójną porcję i nie przesadzając, ciasto wyszło idealne. Cudownie wyrośniete, wilgotne, przepyszne w smaku, jak za dawnych czasów. Dlatego musiałam się tutaj podzielić moimi wrażeniami i przepis gorąco polecić wszystkim którzy szukają przepisu na idealne drożdżowe.

    • Dzięki za miły komentarz. Dla takich komentarzy wiem, że warto prowadzić blog.I bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i przede wszystkim smakowało ;) Trzymam kciuki, za kolejne próby z innymi przepisami.

        • Pozwolę sobie odpowiedzieć :) bo właśnie zrobiłam tę drożdżówkę. Jak ktoś nie ma keksówki, to spokojnie może upiec w tortownicy 22- 23cm. Wychodzi, ciasto ładnie wyrasta i jest smaczne.

    • Witam. Zrobiłem jota w jotę jak w przepisie. Wyszło to bardzo rzadkie. Narazie zostawiłem do wyrośnięcia. Czy to tak ma byc?

      • Ciasto jest rzadkie w sensie, że bardzo klejące, nie da się go zagnieść jak np. na makowiec.

      • Ile aromatu? Piekę ciasto dla taty z lat dziecięcych pamięta ze jego mama dawała aromat cytrynowy. Cala buteleczka ?

        • kilka kropelek aromatu zwykle się daje jakieś 3-4. Ja preferuję zwykle migdałowy lub waniliowy, ale co kto lubi i jakie ma wspomnienia :) Pozdrawiam

          • Genialne! Przepyszne! Dziękuję SERDECZNIE za przepis, lepszego nie jadłam choć jako taki smak mam sądzę
            Polecam każdemu!

          • wow, ślicznie dziękuję za taki komentarz. Bardzo się cieszę, że to ciasto tak wam smakuje.

    • Zdecydowanie, jeden z najlepszych przepisów na ciacho drożdżowe, które osobiście uwielbiam ;)

  • Wypróbowałam już wiele przepisów na ciasto drożdżowe i żadne mnie jakoś szczególnie nie zachwyciło. Ale ten przepis jest po prostu rewelacyjny. Ciasto wyszło pyszne, miękkie i cudownie wilgotne. Bardzo smaczne. Zrobiłam z podwójnej porcji, a i tak zniknęło błyskawicznie.

    • Bardzo się cieszę, że wyszło i co ważniejsze, że smakowało ;) Czasem takie proste ciasta są najlepsze...swoją drogą zachęciłaś mnie i zrobię je może w ten weekend ;) Dla takich komentarzy warto gotować ;)

  • Już kilka razy robiłam ciasto drożdżowe wg tego przepisu i za każdym razem wychodzi GENIALNE! Obecnie przerabiamy wersję z truskawkami. Zawiozę mojej Teściowej ;-) pozdrawiam

    • Super, bardzo się cieszę, że ciacho smakuje. A teściowa pewnie najlepszy krytyk ciasta będzie ;) Smacznego i wielu udanych wypieków.

  • Pyszne i tez musze przyznac nie mam talentu i cierpliwosci do ciast drozdzowych...a tu i mi wyszlo super drozdzowe ciacho...tak jak u babci w lato jadlam z zimnym mlekiem z rana....Polecam przepis i dziekuje!

  • Witam,robię właśnie to ciasto i zastanawiam się czemu ciasto jest takie rzadkie po wyrobieniu?takie ma być?

    • Co znaczy "takie rzadkie"? :) Bo ciężko mi odpowiedzieć. Powinno być nie za gęste, ale też nie za rzadkie - ma taką dość luźną strukturę.

  • Czy mozna zrobić ciasto z suchych drożdży ? Jeśli tak to postępować z eozczynem tak samo tylko zamiast świeżych dać suche zmieniając proporcje drożdży?

    • Można jak najbardziej użyć drożdży suchych. Niby w wypadku suchych rozczynu robić nie trzeba, ale ja zwykle wolę go zrobić ;) Także zostawiam to do własnego wyboru. I oczywiście przeliczamy proporcje 7g suchych drożdży (zwykle tyle jest w opakowaniu, chociaż bywają i po 8g i więcej) = 25g drożdży świeżych. Powodzenia i daj znać jak wyszło.

  • Mam pytanie odnosnie " rzadkie ciasto - ma taka strkture". Czy ciasto mozna zagniesc? Mysle ze raczej wyrabia sie lyzka.

    • Może lepsze byłoby określenie "luźne ciasto". Ja drożdżowe wyrabiam ręką lub robotem, zawsze w misce, bo łyżką raczej porządnie się nie wyrobi, a tutaj chodzi o 8 min wyrobienie ciasta do wytworzenia porządnej siatki glutenowej. Ciasto będzie lepić się do ręki. W klasyczny sposób - jak np ciasto na leniwe czy kopytka, nie zagniecie się go.

    • Ja wyrabiałam drewnianą łyżką, bardzo dobrze się wyrobiło, wyszło luźne, ale nie za rzadkie. Wyrastało dwa razy, jeszcze w piekarniku podrosło. Po upieczeniu puszyste.

  • Dziękuję bardzo za przepis! Faktycznie smakuje jak mojej babci ciasto. Wyszło mi świetnie a zbyt utalentowana to nie jestem bo do tej pory zaliczałam same zakalce jak chciałam zrobić drożdżowe ciacho. Jedyne co zamieniłam to, że po podwojeniu objętości zgniotlam ponownie i odstawilam do wyrośnięcia, bo mnie uczono zawsze zagnieść dwa razy by odgazować.

    • Super! Spróbuję z tym podwójnym odgazowaniem. Wystarczy uderzyć ciasto bez koieczności zagniatania z tego co czytałam.

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

6 miesięcy ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

2 lata ago