Bób jest lubiany przez większość osób. To bogate źródło błonnika, sodu witaminy A, B1 i B2. Należy pamiętać, że bób jest ciężkostrawny i ma właściwości wzdymające. Jednak czy wiesz jak właściwie wybrać świeży bób i potem go przygotować?
Foliowe woreczki w jakich możemy kupić na straganach bób, nie są najlepsze do jego przechowywania. W folii bób się „dusi”, robi się brązowy i kwaśnieje, szczególnie jeśli jest eksponowany na słońcu. Szukajmy zatem bobu jasnozielonego, twardego w dotyku pozbawionego plamek. Taki bób jest świeży, ładnie pachnie.
Przygotowanie bobu zaczynamy oczywiście od przepłukania go na sicie.
W garnku gotujemy wodę z łyżką soli. Bób wrzucamy na wrzątek i gotujemy do 15 minut. Prawidłowo ugotowany bób ma pomarszczoną skórkę. Drugim sposobem na bób (al dente) jest wrzucenie bobu na wrzątek i gotowanie go 3-5 minut. Po tym czasie bób chłodzimy w zimnej wodzie. Taki bób jest lekko twardawy i intensywnie zielony po obraniu.
Bób powinno się jeść obrany ze skórek. W tym celu wystarczy jedynie nacisnąć bób na jednym końcu palcami i bób powinien sam „wyskoczyć” z łupinki.
Uważajmy, aby bobu nie rozgotować, ponieważ traci on wtedy wszystkie właściwości.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…