Będąc na studiach odkryłam na produktach głównie mlecznych dziwną literówkę. Zamiast serka homogenizowanego waniliowego, kupowałam od dawna serek wanilinowy. Dopiero potem zobaczyłam, że na rynku jest mi znany jedynie jeden serek waniliowy a reszta to zwykłe, oszukańcze podróbki.
Wanilina to aromat, mający udawać wanilię. Wytwarzany jest naturalnie lub syntetycznie. Z powodu kosztów produkcji, wytwarza się go głównie sztucznie, bo tak jest po prostu taniej. Jest to wytwór czysto chemiczny, wystarczy sprawdzić skład cukru wanilinowego. . Jak się okazuje, możemy sami w domu w prosty sposób zrobić własny i prawdziwy cukier waniliowy.
Cukier taki możemy używać zarówno do wypieków, dżemów jak i np do kawy, herbaty czy mleka.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…