Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami podbiło bez wątpienia nasze podniebienia. Po raz pierwszy robiłam je dwa lub trzy lata temu, ale pamiętam do dziś, jak mąż stał z łyżeczką i wyjadał je prosto z blachy ku mojej zgrozie, bo ciasto pieczone było na przyjazd gości.
Od tamtej pory robiłam je wielokrotnie i za każdym razem kończyło się pilnowaniem ciasta, przed zbyt wczesnym spałaszowaniem go przez męża.
Ciasto jest idealne. Nie za suche, nie za mokre, nie rozpada się, dobrze się kroi i jeszcze lepiej konsumuje;) Ja robię je w okresie wakacyjnym zawsze z jagodami i malinami. Jakoś ten duet doskonale komponuje mi się w tym cieście. Ponieważ używam tych a nie innych owoców, to robię to ciasto w zasadzie jedynie w lipcu i sierpniu. Jednak w tym roku na pewno zagości u nas jeszcze nie raz, z galaretką z czarnej porzeczki. Pasuje tutaj idealnie, aby złamać słodki smak ciasta.
Jeśli szukacie ciasta na spotkanie przy kawie, rodzinny obiad a nie próbowaliście jeszcze tego przepisu, koniecznie je zróbcie.
Ta jasna warstwa to słynna warstwa budyniowo-piankowa. Po raz pierwszy robiłam takie cudo i przyznam szczerze, że sprawdza się doskonale i wykorzystam na pewno ją np w szarlotce.
Przepis pochodzi z mojej ukochanej strony www.mojewypieki.com , gdzie Dorotka robi je z malinami, ja jednak upieram się na zestawieniu maliny + jagody 😉
Ciasto możecie dodatkowo posypać cukrem pudrem, ale ja zwykle tego nie robię.
Ciasto może zamrożone dzień wcześniej i jedynie wyjmujemy je do starcia w dniu pieczenia, aby zaserwować gościom świeżutki placek.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…
View Comments
Dawno nie jadłam ciasta w pianką:)
Robiłam ze śliwkami. Jest super
Jakiej wielkości forma?
Piekłam w formie 24x28 cm, autorka podaje również 33x20 cm