Dzisiaj tarta z kremem jagodowym i owocami. Idealne ciasto na gorące dni. Kto nie lubi w upał sięgnąć po taki zimny kawałek ciasta? Dużo pieczenia nie ma, za to pyszny kruchy spód, sporo kremu i dużo owoców.
Czasem tak mam, że muszę zjeść ciasto z kremem. Muszę, bo się uduszę 😉 No ale ta ilość owoców… mogę powiedzieć, że to ciasto z owocami i poczuć odrobinę mniejsze wyrzuty sumienia hihi;)
Czy ktoś nie lubi tart lub tartinek? U mnie ciasto tym razem zrobione z przepisu, który wykorzystuję najcześciej, a więc na szarlotkę z cukinii. Polecam wam ten przepis, bo ciasto wychodzi mega kruche, a to wszystko dzięki dodatkowi smalcu. Smalcu, który nie jest ostatnio bardzo popularny w kuchniach, ale jako dodatek do ciasta kruchego, sprawdza się idealnie.
Pamiętam nawet, jak robiłam to ciasto po raz pierwszy i w malutkim osiedlowym sklepiku kupowałam same zdrowe rzeczy w tym owocki a na koniec smalec i sprzedawczyni aż wybuchnęła śmiechem 😉
Najlepiej ciasto zdrobić dzień wcześniej i konsumować kolejnego dnia, bo wtedy ciasto i krem ładnie się przegryzą i całość będzie spójna smakowo.
Na wierzch dałam owoce, ale możecie dać galaretkę lub skończyć na warstwie kremu poza sezonem. Krem możecie zrobić o dowolnym smaku, dzięki zmianie dodatków. U mnie są jagody, ale mogą być maliny, borówki, truskawki, kawa czy też brak dodatków. A krem pochodzi z przepisu na krem od teściowej.
Jakoś tak podchodziłam do tych kremów budyniowych nieco opornie. Zawsze mi coś nie grało. A to grudki, a to mdły. A ten z proporcjami łatwymi do zapamiętania jest idealny. W oryginale dodaje się do kremu 1 szklankę cukru, ale wychodzi zdecydowanie za słodki. Ja dodaję 2/3 szkl., ale możecie dodać 3/4 czy więcej.
Tak wiem, zdjęcie do bani, bo robione jedną ręką z komórki, ale musiałam tą ilość kremu uwiecznić haha. Może ta fotka będzie mi wystarczać w przyszłości, jak najdzie mnie ochota na kremowe ciasto.
Nie napiszę wam, na jaką foremkę to ciasto, bo robiłam z tej porcji na raz w jednej małej, typowo tartowej i jednej okrągłej o średnicy 20 cm 😉 Ogólnie, jeśli wyjdzie wam za dużo ciasta, zawsze można je spokojnie zamrozić.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…