Ciasta z kremem

Półfrancuskie rurki z kremem mascarpone

Przyznam się bez bicia, że rurki z kremem lub bitą śmietaną kojarzą mi się wyłącznie z dzieciństwem. Nie, żeby wtedy jakoś specjalnie mi je rodzice kupowali, ale zdarzyło się kilka razy.

Wydaje mi się, że karnawał to świetny okres na takie delikatne rurki 😉 Jak nie teraz to kiedy? W ogóle brak mi czasu na jakieś konkretniejsze wypieki – tzn. wiosna i lato to ciasta z owocami, jesień to ciasta z jabłkami, zima to pierniki, serniki czy ciasta korzenne… tak, teraz zdecydowanie mamy dobry czas na takie niezobowiązujące rurki 😉

Ciasto w rurkach jest kruchutkie, wielowarstwowe jak to ciasto francuskie. Jednak w kremie jak i samym cieście, mało jest dodatku cukru, więc jeśli lubicie słodki smak, to dodajcie go więcej.

Ja z dzieciństwa kojarzę jedynie rurki z bitą śmietaną. Teraz, preferuję jednak wypieki z kremem, tak jak tutaj opartym na mascarpone, ale z dodatkiem śmietany. Taki krem nie powoduje aż takiego rozmoczenia ciasta, co przy rurkach jest ważne, bo mają nam elegancko chrupać. Chyba, że wybieramy wariant nadziewania rurek tuż przed podaniem, ale ja chyba na takie akrobacje jestem już zbyt leniwa 😉

Przepis pochodzi z karteczki, dołączonej oryginalnie do opakowania foremek do rurek.

Ja przed pierwszym pieczeniem natłuszczam foremki, potem już nie. Dobrze jest pilnować, aby kawałki ciasta nie zachodziły na górną, szerszą krawędź foremek, ponieważ utrudni nam to zdejmowanie rurek. Wbrew pozorom, nie ma tutaj dużo roboty i z czystym sumieniem polecam ten przepis.

Pamiętajcie, aby masło i śmietana były wyjęte wprost z lodówki przed wyrabianiem ciasta.

Z podanej porcji wyszło mi 16 rurek.

Drukuj

Rurki półfrancuskie z kremem z mascarpone

Pyszne, kruche rurki nadziane kremem
Kuchnia Polish
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas łącznie 30 minuty
Liczba porcji 16

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 125 ml śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Krem

  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml śmietany kremówki

Wykonanie

Ciasto

  • Z podanych składników zagnieść ciasto.
  • ciasto przekładamy do torebki i wkładamy na min. godzinę do lodówki.
  • Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z części rozwałkowujemy i tniemy na 3 cm pasy.
  • Pasy owijamy wokół nasmarowanych tłuszczem foremek i pieczemy na złoty kolor ok 15-20 min.
  • Zdejmujemy rurki z foremek i pozostawiamy do ostygnięcia

Krem

  • Mascarpone ubić z cukrem na wysokich obrotach, dolewając po trochu śmietankę.
  • Nadziać za pomocą szprycy rurki
MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

6 miesięcy ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

2 lata ago