Dania z kaszą

Komosa ryżowa – quinoa jak gotować oraz własciwości

Jump to recipe

Quinoa, bardziej swojska nazwa komosa ryżowa ale zwana również bywa ryżem peruwiańskim. To kasza, która jeszcze jest stosunkowo mało znana w Polsce. Ja, ogólnie jestem za stosowaniem nazw polskich, więc mówmy o niej komosa lub komosa ryżowa, bo właśnie z tej rośliny kasza ta powstaje. Często bywa tak, że naczytałyśmy się o jej wspaniałych właściwościach, kupiłyśmy i..no właśnie co dalej. Jak komosę ugotować, z czym ją jeść ? Zwykle kończy się tak, że stoi ona zapomniana gdzieś w kuchennej szafce.

Quinoa, to po prostu odmiana kaszy. Taka sama jak kasza jaglana, jęczmienna czy gryczana. Poniżej wrzucam przepis na podstawowe gotowanie tej kaszy. Jednak jest ona na tyle wdzięcznym produktem, że nie musicie zastępować nią w diecie jedynie kasz, makaronów czy ryżu.

Doskonale sprawdzi się jako baza ciastek, deserów, zup czy sałatek a nawet kotletów. Eksperymentujcie i dzielcie się swoimi przepisami na komosę.

Dlaczego warto jeść quinoa (komosę)?

Ponieważ jest bogatym źródłem  błonnika, białka i kwasów tłuszczowych w tym omega-6. Co ciekawe, kasza ta zawiera w sobie więcej wapnia niż mleko, jednocześnie jest on lepiej przyswajalny niż wapń pochodzący z mleka. Warto więc przemycać komosę naszym dzieciom pod różnymi postaciami. co jeszcze przemawia na korzyść komosy? Duża liczba flawonoidów. Flawonoidy to związki, które m.in oczyszczają nasz organizm z wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie raka czy starzenie się skóry, działają przeciwzapalnie czy poprawiają stan naczyń krwionośnych. Nie zawiera glutenu, jeśli więc nie jesz glutenu i tak możesz spokojnie sięgać po tą kaszę.

Kolejną zaletą komosy, jest jej niski indeks glikemiczny. Nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi, polecana jest więc szczególnie osobom chorym na cukrzycę i kobietom w ciąży borykającym się z cukrzycą ciążową.

Komosę czyli quinoa kupicie w każdym sklepie ze zdrową żywnością – to informacja szczególnie dla panów, bo kilku kolegów męża pytało się gdzie kupić np chia. Czyli drodzy panowie, szukamy najbliższego sklepu ze zdrową żywnością, który mam nadzieję, będzie od tej pory przez Was częściej odwiedzany 😉

Komosa jest pyszna, banalnie prosta do przygotowania. Do tego wychodzi idealnie sypka 😉

MieszamWGarnku

Share
Published by
MieszamWGarnku

Recent Posts

Pyszne ciasto dyniowe bez miksera

Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…

6 miesięcy ago

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…

1 rok ago

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…

1 rok ago

Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…

1 rok ago

Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…

1 rok ago

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…

2 lata ago