Jeśli lubicie kaszę podaną nieco inaczej, to na pewno nie zawiedziecie się. Tutaj bulgur z dodatkiem sera koziego, oliwek i suszonych pomidorów. Bulgur to ostatnio jedna z moich ulubionych kasz. Doskonała na zimno i na ciepło. Na słodko i na gorzko. Podobnie trochę jak kasza jaglana – dobra w wielu wariantach i do tego niezwykle zdrowa.
Takie kaszowe danie przygotujecie bardzo szybko. Idealne do zabrania w pudełko do pracy.
Dlaczego warto jeść kaszę bulgur? Jej właściwości i smak doceniany jest przez ludzi od ponad 4000 lat. Kasza ta doskonale wypada na tle kasz pszennych (manna, kuskus). Jest z nich najmniej kaloryczna ale również posiada najwięcej błonnika. To również bogate źródło potasu, magnezu czy kwasu foliowego oraz poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego. Nie podnosi poziomu cukru we krwi (jej indeks glikemiczny IG to 46) , więc jeśli masz właśnie cukrzycę ciążową, wcinaj bulgur ze smakiem.
Kasza w tej opcji może być jedzona z powodzeniem jako przystawka – sałatka. Kozi ser idealnie podkręca smak całości.
Halo, halo... czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe.…
Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie…
Dzisiaj będzie o orzeszkach. Nie mogłam napisać w tytule "Orzeszki z kremem orzechowym" bo to…
Szukacie prostego ale i smacznego dania na obiad? Przychodzę do was z przepisem na pysznego…
Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie chlebów w domu, a nie wiesz od jakiego przepisu zacząć, bo…
Surówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon…